Visits 361472

EHO nastavlja sa uspešnom replikacijom modela ”Obnova podstandardnih romskih naselja zasnovana na potrebama njihovih stanovnika/ca” u Srbiji

Obnova podstandardnih romskih naselja

Ekumenska humanitarna organizacija (EHO) nastavlja sa realizacijom projekta ”Socijalna inkluzija i poboljšanje uslova života Roma i Romkinja u Srbiji” i u 2015. godini.

U decembru 2014. godine potpisan je Sporazum o saradnji sa opštinom Apatin, a tokom februara 2015. godine biće potpisana još dva Sporazuma o saradnji – sa opštinom Babušnica i opštinom Bela Palanka.

Tokom 2015. godine, u ove tri jedinice lokalne samouprave, EHO će u tesnoj saradnji sa Romskom zajednicom poboljšati uslove stanovanja za oko 150 porodica, koje žive u  podstandardnim romkim naseljima. Do kraja projekta sve porodice će upostavti sanitarni minimum (kanalizacija ili septička jama i funkcionalno kupatilo), sve porodice će moći da pristupe osnovnoj infrastrukturi (voda i struja), biće popravljeni oštećeni delovi kuća i sprovedene velike rekonstrukcije/adaptacije i izgradnja malih osnovnih kuća. 

Za realizaciju projekta u Apatinu, Babušnici i Beloj Palanci, EHO je obezbedio finansijska sredstva (za direktna ulaganja) u visini od 140.000, 00 evra, tri jedinice lokalne samuprave učestvuju u realizaciji projekta sa istim iznosom - 140.000, 00 evra i očekuje se da Romska zajednica kroz svoj rad i polovni građevinski materijal unese dodatnih 75.000, 00 evra, u projekat. 

Obnova podstandardnih romskih naselja   Obnova podstandardnih romskih naselja   Obnova podstandardnih romskih naselja   Obnova podstandardnih romskih naselja

Projekat se realizuje po autorskom modelu rada (EHO, HEKS-EPER i SKAT) „Obnova podstandardnih romskih naselja zasnovana na potrebama njihovih stanovnika/ca” (eng. Dweller Driven Upgrading of Roma Settlements). Internacionalni partneri na projektu su: HEKS-EPER (Humanitarna organizacija švajcarskih protestantskih crkava), Švajcarska; SDC (Švajcarska agencija za razvoj i saradnju), Švajcarska; FOM (Federalna agencija za migracije), Švajcarska; Kneževina Lihtenštajn; Diakonie Württemberg i Brot für die Welt, Nemačka. 

Oznake: Brot für die Welt, Diakonie Württemberg, Swiss Agency for Development and Cooperation SDC, HEKS EPER

FaLang translation system by Faboba

Partneri