Visits 312308

Interaktivna radionica za decu „Oralna higijena“

oralna higijena 1a

U četvrtak 30. avgusta 2018. u prostorijama Ekumenske humanitarne organizacije organizovana je interaktivna radionica za decu na temu oralnog zdravlja i higijene zuba. Zahvaljujući saradnji sa stomatološkom ordinacijom sa RTG kabinetom „Dr Marjanović“ iz Novog Sada, doktor stomatologije i stomatološka sestra održale su jednu interaktivnu i deci veoma zanimljivu radionicu. Pored osnovnih informacija o tome šta znači oralno zdravlje, čemu nam služe zubi i koliko su važni, deci su na interesantan način predstavljeni načini pravilnog pranja (četkanja zuba), te su dobrovoljci mogli i da isto demonstriraju.

oralna higijena 2

oralna higijena 3

Interesovanje za radionicu je bilo veliko, ukupan broj učesnika je bio 49, a među učesnicicima smo imali i četiri majke. Među decom, koja su sva školskog uzrasta, je bilo onih koji su već bili kod zubara, ali i onih koji nisu, te je uz pomoć predavača strah od odlaska zubaru otklonjen. Nakon prezentacije, deca su uz pomoć modela vilice i četkice za zube demonstrirali kako se na pravilan način zubi peru, a potom je doktorka pozvala nekoliko dobrovoljaca da im uz pomoć stomatoloških ogledalaca pregleda zube i da eventualni savet. Za potrebe pregleda obezbedili smo sterilan materijal – rukavice i stomatološka ogledalca. Tokom trajanja pregleda deca su se oslobodila straha i bilo im je drago da čuju savete kao i pohvale o zdravim zubima. Nakon radionice svim učesnicima smo podelili osnovni školski pribor za početak nove školske godine.

Ova radionica je jedna od radionica koje organizujemo u okviru projekta „Terenski rad sa decom koja su uključena u život i/ili rad na ulici“ podržanog od strane H.Stepic CEE Charity.

oralna higijena 4

FaLang translation system by Faboba

Partneri