Visits 370399

Sastanak mreže lokalnih saradnika

Sastanak mreze lokalnih saradnika 1

Sastanak mreže lokalnih saradnika za aktivnu podršku povratničkim porodicama i integraciju u zajednicu održan je u Ekumenskoj humanitarnoj organizaciji 18. i 19. oktobra 2018. godine. Mreža se sastoji od 20 lokalnih saradnika širom Srbije koji već drugu godinu podržavaju proces reintegracije ugroženih porodica kroz niz mera i usluga:

 

  • poboljšanje uslova stanovanja;
  • integracija dece u obrazovni sistem i obezbeđivanje kontinuiranog školovanja;
  • pružanje informacija i savetovanje, kao i podrška pri izdavanju ličnih dokumenata i prilikom kontakata sa državnim institucijama i službama;
  • mere ekonomskog osnaživanja putem samozapošljavanja;
  • savetovanje i podrška korišćenju mogućnosti legalne migracije;
  • poboljšanje zdravstvene zaštite.

Na sastanku su predstavljeni rezultati dosadašnjeg toka projekta, identifikovani su najveći izazovi u sprovođenju projekta i diskutovalo se o unapređenju usluga u narednom projektnom ciklusu i identifikovanju novih povratničkih porodica.

Sastanak mreze lokalnih saradnika 2

Sastanak mreze lokalnih saradnika 3

Do sada je kroz ovaj projekat različitim merama, u kontinuitetu od 6 do 8 meseci, podržano 149 povratničkih porodica koje su vraćene posle 2015. godine iz Baden-Wirtemberg pokrajine, Nemačka. Preko 250 školske dece je podržano kupovinom školskog pribora i obuće, prevodom školskih svedočanstava, 40 grantova je dodeljeno za otpočinjanje sopstvenog posla, dok su kod 89 porodica poboljšani uslovi stanovanja kroz nabavku nameštaja, sanaciju krova, izolaciju objekata i  druge sitne popravke.

Urgentna pomoć sastojala se od nabavke ogreva, hrane i higijenskih paketa za 70 porodica.

Ovaj projekat se realizuje uz podršku Dijakonije Virtemberg (DW) iz Nemačke.

FaLang translation system by Faboba

Partneri