Visits 370790

POSTIGNUTI REZULTATI NA PROJEKTU “MOGUĆNOSTI ZA NOVI POČETAK”

Projekat „Mogućnosti za novi početak“ se realizuje u cilju unapređenja uslova stanovanja i procesa reintegracije povratnika u Srbiji u periodu od dve godine (1. januar 2018. - 31. decembar 2019. godine). EHO od 2006. godine uspešno sprovodi projekte za pomoć povratnicima po osnovu Sporazuma o readmisiji, ali je ovo prvi projekat koji finansira Vlada SR Nemačke, odnosno Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj - BMZ (Bundesministerium für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung). Projekat se sprovodi u okviru Nemačke razvojne saradnje koju implementira GIZ. 

Untitled5

 

Projekatne aktivnosti sprovode se kroz tri komponente: ekonomsko osnaživanje, unapređenje uslova stanovanja i pravna zaštita. Sve tri komponente imaju za cilj da pomognu proces reintegracije povratnika, najvećim delom povratnika iz SR Nemačke, na teritoriji R. Srbije. Prioritet se daje ugroženim povratničkim porodicama koje žive u lošim stambenim uslovima, nezaposleni su i ne dobijaju pomoć od drugih organizacija. Pored njih, mogućnost da budu podržani ovim projektom imaju i nepovratničke romske i neromske porodice koje su ugrožene i žive u sličnim uslovima u susedstvu. Tokom trajanja projekta u procesu reintegracije minimalno 150 porodica (min. 540 pojedinaca) će biti podržano kroz unapređenje socio-ekonomskog položaja, uslova stanovanja i pristupa pravima.

Takođe, EHO kroz saradnju sa svim značajnim partnerima na nacionalnom i lokalnom nivou aktivno radi na unapređenju postojećih politika i praksi koje se odnose na pitanja migracija, (re)integracije i položaja ugroženih i ranjivih grupa.

Projekat se sprovodi na teritoriji Republike Srbije, a četiri lokacije, Grad Subotica, Grad Kikinda, Grad Zrenjanin i opština Žitište, su izabrane kao projektne lokacije, upravo zbog velikog broja povratnika, koji su prioritetni korisnici usluga projekta “Mogućnosti za novi početak”.

 

Untitled0

 

POSTIGNUTI REZULTATI, februar 2019. godina:

Od početka  2018. godine  identifikovano je ukupno  204  socijalno ugrožene  porodice
(1047 članova porodice)  od kojih su  171 porodica  posećene  od strane  EHO tima na
terenu u cilju pružanja pomoći i  podrške u procesu  reintegracije i  unapređenja uslova
života. Preko 80% su povratnici po osnovu Sporazuma o readmisiji. Članovi projektnog
tima obavili su preko 350 poseta porodicama.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
• 50 porodica (sa 311 članova porodice) podržane su u unapređenju uslova stanovanja – dodeljeni su grantovi u vidu građevinskog materijala u prosečnoj vrednosti od 254.000 dinara. Porodice su bile uključene u proces planiranja akcija i imale su stručnu podršku EHO saradnika – građevinskih inženjera. Takođe, vodointslaterski i elektro radovi na kućama bili su plaćeni kroz projekat.
 
 
Untitled
 
 

• 43 korisnika učestvovali su na EHO obuci „Pisanje biznis plana“, od kojih su 27 dobili mali grant u vidu alata i mašina kako bi započeli sopstveni posao. Korisnici grantova žive na teritoriji 7 vojvođanskih gradova/opština (Novi Sad, Subotica, Kikinda, Zrenjanin, Žitište, Beočin, Srbobran).

 

Untitled2

 

• Pravna pomoć i podrška pružena je za 174 korisnika – 62 korisnika dobilo je podršku u pribavljanju ukupno 94 dokumenta. Paketi urgentne pomoći u vidu paketa hrane, higijene ili medicinskih pomagala dodeljeni su za 68 porodica. Preko 370 pravnih saveta dato je od početka implementacije projekta.

 

Untitled3

 

• Sa korisnicima projekta održano je 8 Foruma na kojima su vođene diskusije o problemima sa kojima se suočavaju, te planovima u realizaciji projektnih aktivnosti. Na forumima je učestvovalo preko 100 korisnika. Forumi su održani u Subotici, Čantaviru, Kikindi, Zrenjaninu. Forumi u Kikindi su održavani uz podršku Gradskih uprava Kikinda, Subotica i Zrenjanin.

 

Untitled4

 

EHO u cilju efikasnijeg sprovođenja projekta tokom 2018. i 2019. godine potpisao Sporazume o saradnji sa Gradom Subotica, Gradom Zrenjanin, Gradom Kikinda, Opštinom Žitište, Centrom za socijalni rad Grada Zrenjanin i organizacijama HELP i Udruženje romskih studenata.

U projektu se koristiti EHO metodologija rada, koja se zasniva   na  jednakosti,  participaciji,  multisektorskoj saradnji/partnerstvu, ekonomičnosti i transparentnosti.

FaLang translation system by Faboba

Partneri