Visits 340275

Poseta dijakonije Virtemberg i predstavnika/ca pet novinskih kuća iz regije Baden Virtemberg

Virtemberg 1

U periodu od 23. do 25. februara 2016. godine, Ekumensku humanitarnu organizaciju (EHO) posetili su predstavnici nemačke partnerske organizacije “Dijakonija Virtemberg” (Diakonie Württemberg) i pet nemačkih novinskih kuća - Stuttgarter Zeitung, Stuttgarter Nachrichten, Südwestpresse Ulm, Evangelischer Pressedienst i Evangelisches Gemeindeblatt.

 

Tokom prvog dana posete, utorak, 23.02.2016. u prepodnevnim satima, organizovana je prezentacija projekta za pomoć/podršku povratnicima po osnovu sporazuma o readmisiji, kao i humanitarnog projekta za pomoć izbeglicama/migrantima. U popodnevnim satima, EHO je organizovao posetu prihvatnom centru za izbeglice – ”Motel Adaševci” i ”Siva kuća” u Šidu. Tokom terenske posete nemačka delegacija je vodila razgovore sa predstavnicima/ama Komesarijata za izbeglice i migracije, Crvenog krsta Srbije i UNHCR. Takođe, gosti/novinari su bili u mogućnosti da razgovaraju direktno sa izbeglicama iz Sirije.

EHO je predstavio svoj rad u oba prihvatna centra za izbeglice.

Virtemberg 2

U večernjim satima, organizovana je radna večera, na kojoj je bili prisutna pomoćnica sekretara Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, AP Vojvodine, R. Srbije, dr. Mirjana Kranjac, zadužena ispred sekretarijata i za projekat ”Dunavska strategija”, kao i projekte koje finansira EU, a iz oblasti zapošljavanja, preduzetništva i zanatstva. Takođe, svoje učešće na radnoj večeri uzeo je i gosp. Hadži Fadil ef Murati, glavni imam u Vojvodini, ispred Islamske zajednice Vojvodine, sa kojom EHO sarađuje od svog osnivanja 1993. godine, kao i jedan od osnivača Ekumenske humanitarne organizacije, gosp. Ana Bu.  

U sredu, 24.02.2016. u jutarnjim satima (u EHO centru) direktor Kancelarije za inkluziju roma, AP Vojvodine, R. Srbije, gosp. Duško Jovanović, predstavio je rad kancelarije i razgovarao sa novinarima. Nakon toga održan je sastanak sa direktorom Centra za socijalni rad Grada Novog Sada gosp. Nenadom Draškovićem i saradnicima i organizovane su četiri kućne posete korisničkim porodicama u novosadskim naseljima Velik rit, Bangladeš i Adice.

Virtemberg 3

U četvrtak, 25.02.2016. su održani sastanci u Komesarijatu za izbeglice i migracije, Kancelariji za ljudska i manjinska prava, organizaciji ”Atina” i Kancelariji za readmisiju na aerodromu “Nikola Tesla”.

EHO i Dijakonija Virtemberg, uspešno sarađuju od 2008. godine. Ova poseta je potvrdila dalji  nastavak saradnje u oblasti rada sa povratnicima, IRL, domicilnim Romima/kinjama, migracijama i izbeglicama, kao i unapređivanje dalje saradnje EHO sa relevantnim državnim institucijama.          

Tags: Diakonie Württemberg

FaLang translation system by Faboba

Partneri