Visits 341724

Započeo novi ciklus projekta

Zapoxeo novi ciklus projekta

Započeo je novi ciklus projekta “Podrška (re)integraciji ugroženih porodica koje se dobrovoljno vraćaju ili su deportovane iz Savezne Republike Nemačke u Republiku Srbiju”.

U prvoj fazi projekta urađena je selekcija 80 porodica koje će u narednih 6 do 12 meseci biti podržavane različitim merama u zavisnosti od konkretnih potreba:

 

  • poboljšanje uslova stanovanja;
  • integracija dece u obrazovni sistem i obezbeđivanje kontinuiranog školovanja;
  • pružanje informacija i savetovanje, kao i podrška pri izdavanju ličnih dokumenata i prilikom kontakata sa državnim institucijama i službama;
  • mere ekonomskog osnaživanja putem samozapošljavanja;
  • savetovanje i podrška korišćenju mogućnosti legalne migracije;
  • poboljšanje zdravstvene zaštite.

Podrška procesu reintegracije ugroženih porodica se pruža preko mreže lokalnih saradnika za (re)integraciju u 18 gradova u Srbiji.

U 2017. godini kroz ovaj projekat različitim merama, podržana je 371 osoba iz 69 povratničke porodice koje su vraćene u 2015. i 2016. godini iz Baden-Virtemberg pokrajine, Nemačka.  Preko 160 školske dece je podržano kupovinom školskog pribora i obuće, prevodom školskih svedočanstava I individualnom mentorskom podrškom, 24 granta je dodeljeno za otpočinjanje sopstvenog posla, dok su kod 25 porodica poboljšani uslovi stanovanja kroz nabavku nameštaja, sanaciju krova, izolaciju objekata i  druge sitne popravke. Usluga urgentne pomoći je obuhvatala nabavku ogreva, hrane i higijenskih paketa za 57 porodica. Takođe, 24 porodice su podržane nabavkom lekova, plaćanjem pregleda i medicinskih intervencija.

Ovaj projekat se realizuje uz podršku Dijakonije Virtemberg (DW) iz Nemačke.

Tags: Diakonie Württemberg

FaLang translation system by Faboba

Partneri