Visits 347091

  • izbeglice-i-migranti-u-Srbiji-01.jpg
  • izbeglice-i-migranti-u-Srbiji-02.jpg
  • izbeglice-i-migranti-u-Srbiji-03.jpg
  • izbeglice-i-migranti-u-Srbiji-04.jpg
  • izbeglice-i-migranti-u-Srbiji-05.jpg
  • izbeglice-i-migranti-u-Srbiji-06.jpg

Humanitarna pomoć za izbeglice i migrante u Srbiji

Humanitarna pomoć izbeglicama i Sklonište i prezimljavanje izbeglica produžetak su projekata iz 2015. i 2016. godine i usmereni su na potrebe izbeglica u tranzitu kroz Srbiju, kao i onih koji su ostajali i više od 10 meseci u centrima za prihvat izbeglica. Projektne aktivnosti odvijaju se u svim prihvatnim centrima na teritoriji Vojvodine (Adaševci, Principovac, Sombor, Subotica), ali su obuhvaćene i izbeglice smeštene u azilantskom centru u Krnjači i prihvatnom centru u Obrenovcu.

Glavni cilj projekata je smanjivanje ranjivosti izbeglica pružanjem humanitarne pomoći u hrani, odeći i obući, higijenskim proizvodima, medicinskim uslugama i lekovima, kao i renoviranjem, opremanjem i održavanjem prostorija u kojima će boraviti.

U 2017. godini je u okviru projekata distribuirana humanitarna pomoć za zadovoljavanje osnovnih potreba preko 7.000 izbeglica, izgradjena je gasna stanica, promenjena je stolarija u najnaseljenijem centru i u jednoj prostoriji uništenoj u požaru, redovno su distribuirani odeća i obuća, higijenski artikli i oprema za održavanje četiri prihvatna centra, a EHO je i jedina organizacija koja je obezbeđivala industrijsko pranje veša u svim tranzitnim i prihvatnim centrima u Vojvodini.

Početkom 2018. godine u Prihvatnom centru Šikara u Somboru počela je izgradnja montažnog objekta od 160 m2, koji je namenjen deci i ženama koji borave u centru. Objekat će služiti za redovne obrazovne aktivnosti deci od 7-14 godina, predškolske aktivnosti za mlađu decu, i za dnevne edukativne, motivacione i rekreacione aktivnosti za decu i žene. U objektu će postojati i prostor za dojenje i presvlačenje beba. Takođe, u toku je realizacija projekta izgradnje bunara u Prihvatno tranzitnom centru Principovac.

 

Period implementacije: 1. septembar 2015 – 31. jul 2019. godine

Partneri: HEKS EPER, Evangelical Lutheran Church in America

Koordinatorka: Nataša Markovska Momčilović > Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

 

FaLang translation system by Faboba

Partneri