Plesom kroz bajku i legendu o Romima

Plesom kroz bajku

19. Oct 2020.

Interkulturalni festival „Plesom kroz bajku“ održan je u Šabačkom pozorištu sa ciljem promocije romske kulture i romskog kulturnog identiteta, ali i kulturnog nasleđa drugih nacionalnih zajednica koji žive na teritoriji Grada Šapca. Festival je prikazao različite plesne koreografije dece i mladih i kroz ples je ispričana legenda o romskom narodu i njihovoj kulturi. Muzika, ples, gluma, sviranje i pevanje su bili komunikacijski kanali kako bi se svim građanima Grada Šapca poslala jasna poruka o važnosti suživota svih nacionalnih zajednica i negovanja interkulturlanog dijaloga i društvene inkluzije.

U okviru festivala su dodeljenje i nagrade (rančevi i školski pribor) učenicima za najbolje literarne radove na temu „Različiti, a ipak isti“. 

Manifestaciju je realizovalo Кulturno umetničko društvo „Šabačke mažoretkinje“ u okviru projekta „Jačanje kapaciteta lokalne i romske zajednice na teritoriji grada Šapca za inkluzivne procese – UКLJUČIMO SE (Кljuč za inkluziju)“ koji realizuje Grad Šabac i partneri Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada i Visoka škola socijalnog rada iz Beograda, u okviru programa „Podrške EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“ koji finansira Evropska unija, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština. 

Zbog epidemioloških mera, programu nije prisustvovala publika, kako je prvobitno planirano, već je celokupan program snimljen i biće emitovan na televiziji i društvenim mrežama.