Izložba crteža i premijera filma „Urbana pustinja“

Učesnici događaja

26. Oct 2020.

Premijera filma „Urbana pustinja" o deci iz socijalno ugroženih porodica koje žive u podstandardnim naseljima na teritoriji grada Novog Sada održana je u Novosadskom dečijem kulturnom centru (NSDKC), KC „Mlin“.

Premijeri ovog nesvakidašnjeg filmskog ostvarenja autora, Marka Vejinovića, koji je deo projekta „Terenski rad sa decom koja su u riziku da budu uključena u život i/ili rad na ulici" u organizaciji  Ekumenske humanitarne organizacija (EHONS) iz Novog Sada, prisustvovala su pre svega deca koja su učestvovala u  njegovoj  realizaciji. Među prisutnima bili su i predstavnici Centra za socijalni rad, istaknuti saradnici iz novosadskih osnovnih škola, udruženja policije „Dr Rudolf Arčibald Rajs"  i mnogi drugi koji su dali svoj direktan doprinos ostvarivanju ovog projekta.

Prisutne je pozdravila Vedrana Bjelajac, koordinatorka projekta „Terenski rad sa decom koja su u riziku da budu uključena u život i/ili rad na ulici“ i  ukratko predstavila projektne aktivnosti, a pre svega poželela dobrodošlicu i  ukazala zahvalnost svim prisutnima, kao i domaćinima ovog događaja, Novosadskom dečjem kulturnom centru i direktorici Aleksandri Lukić.

Nakon njenog obraćanja usledilo je izlaganje direktorice Ekumenske humanitarne organizacije, Anne Brtke Valent, koja je rekla nešto više o samoj organizaciji, uvaženim donatorima (H.Stepic CEE Charity) i posebno istakla važnost ovog projekta.

Neposredno pred samu premijeru autor filma, Marko Vejinović, je sa publikom podelio svoja iskustva tokom ovog snimanja, istakavši da mu je bila čast što je baš on odabran da učestvuje u jednom ovako velikom i značajnom društvenom poduhvatu.

Takođe, upriličena je i izložba dečjih  crteža, pod nazivom „Život iz naše perspektive" koja će biti otvorena za javnost do 30. oktobra.

Nešto više o samoj izložbi rekla je Danijela Vimić, akademski slikar i stručna saradnica  u okviru likovnih radionica na osnovu kojih je i  nastala ova izložba. Prisutne je u ime domaćina pozdravila Ljubica Tankosić, urednica likovnog programa NSDKC-a i zahvalila se na ukazanom poverenju organizatorima da svoju izložbu održe u okviru njihovog galerijskog prostora.

Događaj je održan uz sve mere prevencije širenja virusa Kovid 19 i uz ograničen broj posetilaca shodno propisanim merama.

Autori fotografija: Slobodan Šušnjević (Dnevnik), Dragan Jablanov (NSDKC)