Crtice iz života projekta: podrška obrazovanju dece

Podrška obrazovanju dece

28. Oct 2020.

Laura (izmenjeno ime) učenica je sedmog razreda. U program podrške ušla je pre dve godine kao povučeno dete koje retko komunicira sa drugarima iz odeljenja i svojim nastavnicima. Zahvaljujući individualnom radu nastavnika sa njom i psihološkim radionicama, Laura je počela da pokazuje znake većeg samopouzdanja i bolje socijalne komunikacije: ona danas aktivnije učestvuje na časovima, ima veću sigurnost tokom usmenih ispitivanja, a krug drugarica i drugara joj se vidljivo povećao.

Duško (izmenjeno ime) dolazi iz porodice koja se nalazi u teškoj finansijskoj situaciji. Već treću godinu dobija podršku, a posebno su važni besplatni obroci i nabavka udžbenika i školskog pribora jer su te stavke predstavljale značajno finansijsko opterećenje za njegovu porodicu. Duško je upisao prvu godinu srednje škole tokom koje ćemo nastaviti sa podrškom.

Laura i Duško su dvoje od oko 190 učenica i učenika koji učestvuju u projektu „Podrška obrazovanju socijalno deprivirane dece i mladih u Srbiji”. Ovaj projekat Ekumenska humanitarna organizacija četvrtu godinu sprovodi u 9 lokalnih zajednica širom Srbije. Organizovanje dodatne nastave i radionica, nabavka školskog materijala, pokrivanje troškova ishrane i putnih troškova, između ostalog, imaju za cilj da pomognu u poboljšanju šansi i uspeha u obrazovanju dece i mladih iz siromašnih porodica i onih koji pripadaju posebno ranjivim kategorijama. Projekat se realizuje uz finansijsku podršku organizacije Brot für die Welt iz Nemačke.