EHO predstavila svoj rad sa romskom nacionalnom zajednicom na sastanku Romske mreže Eurodiakonije

Zoom sastanak

04. Nov 2020.

Ekumenska humanitarna organizacija (EHO) dugi niz godina važi za lidera u pružanju podrške romskoj nacionalnoj zajednici na teritoriji Srbije i to u različitim oblastima. Iskustvo, stručnost i znanje se trudimo da proširimo i na druge zemlje, kako u regionu tako i u međunarodnoj zajednici kroz učešće u radu različitih mreža. Jedna od takvih mreža je Eurodiakonija koja okuplja organizacije koje se bave programima i podrškom osetljivim grupama, izmedju ostalih i Romima i Romkinjama na teritoriji čitave Evrope. 

Na godišnjem sastanku članica ove mreže podeljene su novosti i inicijative koje se odnose na procese definisanja novih strateških okvira koji podstiču inkluziju ove nacionalne zajednice na nivou EU, a predstavljeni su i primeri dobre prakse u radu sa Romima i Romkinjama iz 4 zemlje (Finske, Rumunije, Srbije i Nemačke). EHO je takodje predstavila svoj rad sa Romima sa posebnim osvrtom na izazove sa kojima se susreću Romkinje u vreme pandemije korona virusom.   

Tokom sastanka razvila se veoma živa diskusija o izazovima sa kojima se susreću članice u radu sa ovom zajednicom, a jedan od zaljučaka ovog sastanka je da postoji potreba za većim povezivanjem i  prenošenjem znanja i iskustva u radu na međunarodnom nivou, kako bi se adekvatno odgovorilo na sve izazovnije okruženje i kontekst.