Lokalni saradnik za integraciju kao usluga usmerena na podršku povratničkim porodicama

Predstavljanje Mreže za integraciju i usluge lokalnog saradnika

05. Nov 2020.

Da se usluge u sistemu socijalne zaštite moraju razvijati, posebno kada je reč o pružanju podrške usmerene na porodice u krizi i porodice vraćene po Sporazumu o readmisiji čije potrebe su višestruke i složene, te da zahtevaju holistički pristup, multidisciplinarnu saradnju različitih sistema unutar društva i  umrežavanje javnog i civilnog sektora -  zaključci su okruglog stola koji je održan u Hotelu Novi Sad u organizaciji Ekumenske humanitarne organizacije koja je okupila stručnjake iz sistema socijalne zaštite sa teritorije  Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Cilj skupa je bio da se rаzmеne infоrmаciјe i iskustаvа u оblаsti rеаlizаciје kоnkrеtnih аktivnоsti na terenu koje su od interesa za povratničke porodice vraćene po Sporazumu o readmisiji na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine, kao i upoznavanje stručne javnosti sa Vodičem za integraciju povratnika, koji je nastao kao rezultat istraživanja i analize aktuelnog regulatornog okvira i mapiranja usluga i servisa u 17 opština u Republici Srbiji. Vodič je namenjen povratničkim porodicama koje su nakon potpisivanja Sporazuma o readmisiji dobrovoljno ili prisilno vraćene u Srbiju, a koji je preveden i dostupan na 4 jezika (romski, albanski, nemački i srpski jezik).

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Centara za socijalni rad iz:
• Bača,
• Bačkog Petrovca,
• Plandišta,
• Sečnja,
• Novog Sada,
• Šapca,
• Malog Iđoša,
• Subotice,
• Pećinaca,
• Srbobrana,
• Kovačice,
• Vrbasa,
• kao i predstavnici Svratišta za decu Grada Novog Sada.

U uvodnom delu stručnog skupa učesnicima se obratila Tatjana Grnčarski, direktorica Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu,  koja je predstavila značaj rada ove ustanove i važnost razmene iskustava i praksi u oblasti socijalne zaštite. U ime Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu Grada Novog Sada okupljene je pozdravio zamenik načelnika, Nenad Drašković i istakao važnost postojanja programa unapređenja socijalne zaštite u Novom Sadu. Anna Brtka Valent, direktorica Ekumenske humanitarne organizacije je predstavila 27-godišnji rad EHO-a i nastojanja Udruženja ka unapređenju položaja svih onih građana koji se suočavaju sa različitim problemima socijalne isključenosti, siromaštva, diskriminacije kroz humanitarni i socijalni rad i saradnju sa širokom mrežom saradnika, saveznika i prijatelja.

Sistemske teorije u socijalnom radu i pomažućim sistemima i uslugama u sistemu socijalne zaštite usmerene na povratničke porodice i potrebe na terenu, predstavila je dr Sanja Đurđević, docent na Visokoj školi socijalnog rada u Beogradu.

Ružica Zećirović Srbljin, zamenik direktora Centra za socijalni rad Grada Novog Sada je govorila o pristupima osnaživanja porodica i jačanja potencijala svih članova porodice i značaju povezivanja porodice sa formalnim i neformalnim mrežama za podršku.

Uslugu lokalnog saradnika za integraciju u radu sa povratničkim porodicama po osnovu Sporazuma o readmisiji i rezultate ‘’Mreže za integraciju’’ predstavio je koordinator projekta Milisav Milinković.

Moderator okruglog stola je bila Bojana Tankosić, specijalista dečijih prava i master psihološkinja zaposlena u Ekumenskoj humanitarnoj organizaciji.

Okrugli sto je deo projekta ‘’Mreža za integraciju u Srbiji‘’ koji se sprovodi uz podršku Strategije evropske unije za dunavski region (EUSDR), Ministarstva Baden Virtemberg i Dijakonije Virtemberg iz Štutgarta.