Potpisan sporazum o saradnji sa Institutom za Medijaciju, pregovaranje i javne politike

Potpisivanje sporazuma o saradnji

06. Nov 2020.

Apsolutno uvažavanje ljudskih prava, afirmacija društva jednakih građana i jednakih mogućnosti, međusobno poverenje i pomirenje, unapređenje položaja marginalizovanih i drugih osetljivih grupa u društvu, konstantno umrežavanje i promociju društvenog aktivizma, predstavljaju elemente i polaznu osnovu potpisanog Sporazuma o saradnji Ekumenske humanitarne organizacije (EHO) i Instituta za medijaciju, pregovaranje i javne politike iz Novog Sada. 

U narednom periodu, ova dva partnera radiće na:

• osmišljavanju, planiranju i realizaciji zajedničkih inicijativa, edukacija, istraživanja, javnih politika, konferencija, tribina, okruglih stolova i drugih aktivnosti u okviru jednog ili više projekata od interesa za lokalnu i širu zajednicu i njihov održivi razvoj;

• razmeni iskustva, pozitivnih praksi i inovativnih modela shodno delatnosti svake strane potpisnice;

• razmeni stručnih, profesionalnih i logističkih kompetencija i veština;

• uključivanju drugih partnera u razvoj i realizaciju zajedničkih projekta, kao i drugim potencijalnim izvorima finansiranja, i blagovremeno baveštavati drugu stranu o tome.

Prve zajedničke aktivnosti ova dva partnera biće deo pravne komponte projekta „Socijalna inkluzija Roma i drugih osetljivih grupa u Srbiji 2019-2022“ koji EHO realizuje u partnerstvu sa 11 lokalnih samouprava (Novi Sad, Žabalj, Šabac, Beograd - Zvezdara, Beograd - Obrenovac, Aranđelovac, Smederevska Palanka, Požega, Kragujevac, Raška i Surdulica. 

Cilj projekta predstavlja podrška procesu unapređenja kvaliteta života i socijalna inkluzija Roma i drugih osetljivih grupa u Republici Srbiji, kroz komponente stanovanje, obrazovanje, pravnu podršku i multisektorsku saradnju. Projekat je finansijski podržan od strane dugogodišnjeg internacionalnog partnera HEKS/EPER iz Švajcarske.