Lokalni saradnici za integraciju u Lebanu i Kruševcu

Diskusija o povratničkim porodicama u Lebanu

17. Nov 2020.

Da je usluga lokalni saradnik za integraciju neophodna na nivou lokalne zajednice i da može da bude važan resurs lokalnim samoupravama za sprovođenje politike socijalne zaštite usmerene na povratničke porodice po osnovu Sporazuma o readmisiji – jedan je od zaključaka održanog sastanka sa pomoćnikom predsednika Opštine Lebane i koordinatorm za romska pitanja istoimene opštine.

Na sastanku se razgovaralo o potrebama najugroženijih porodica i kompleksnosti izazova sa kojima se svaka porodica vraćena po Sporazumu o readmisiji suočava u toku integracije na teritoriji Opštine Lebane. Predstavljena je publikacija koja je prevedena i kao takva dostupna na 4 jezika (romski, albanski, nemački i srpski jezik), a u okviru koje su dostupne informacije o uslugama u sistemu socijalne zaštite. Mapiranje usluga je rađeno na teritoriji Republike Srbije u okviru 17 Opština.

Nakon održanog sastanka, tim Ekumenske humanitarne organizacije i koordinator za romska pitanja su obišli porodice kojima je pružena pomoć i podrška tokom implementacije različitih projekta koje je EHO sprovodio na teritoriji ove Opštine.

Pored sastanka koji se održao u Lebanu, projektni tim je posetio i Kruševac gde je sa lokalnim saradnikom za inetgraciju posetio podržanu porodicu u romskom naselju Marko Orlović. Nakon posete porodici, održan je radni sastanak sa direkotrom Osnovne škole “Dragomir Marković”, predstavnikom Udruženja ‘’Romsko srce Kruševac’’ i lokalnim saradnikom za integraciju. Sastanak je imao za cilj da se razmene informacije u vezi sa unapređenjem položaja romskih povratničkih porodica, ali i u vezi sa pružanjem direktne podrške deci za njihovo uključivanje u obrazovni sistem.

Projekat ‘’Mreža za integraciju u Srbiji‘’ se sprovodi uz podršku Strategije evropske unije za dunavski region (EUSDR), Ministarstva Baden Virtemberg i Dijakonije Virtemberg iz Nemačke.