Lokalne inicijative u Babušnici, Lebanu i Kruševcu

Razgovor sa porodicom, korisnicima usluga

18. Nov 2020.

Projektni tim “Lokalni mehanizmi za integraciju” je posetio saradnike Ekumenske humanitarne organizacije u Babušnici, Lebanu i Kruševcu koji su u prethodnom periodu sprovodili lokalne inicijative koje su se odnosile na rešavanje problema sa kojima se suočavaju osetljive grupe u ovim lokalnim zajednicama. Posećene su i porodice podržane ovim projektom.

U Babušnici je projektni tim EHO-a posetio četiri porodice koje su bile uključene u lokalnu inicijativu “Zdravlje za sve” koje je sprovodilo Udruženje ’’Zora’’. U okviru ove inicijative porodice su posećivali medicinski tim sastavljen od lekarke i medicinskog tehničara koji su merili krvni pritisak i nivo šećera u krvi, davali savete o ishrani, o značaju preventivnih pregleda, i o planiranju porodice, kontracepciji i neželjenim trudnoćama.

U toku inicijative je obuhvaćeno 40 romskih i 20 neromskih porodica. Pregledano je 90 romske dece i isto toliko odraslih. Među starijom populacijom najveći problem je bila gojaznost koja je praćena visokim krvnim pritiskom i povećanim nivoom šećera u krvi.

U Lebanu je sprovedena lokalna inicijativa “Građanska prava i obaveze” koja se bavila informisanjem pripadnika romske zajednice o njihovim pravima i obavezama i konkretnim povlašćenjima koje porodica može da ostvari redovnim plaćanjem komunalnih usluga, kako bi izbegli isključenja sa distributivne mreže. 

Uvođenje u sistem redovnog izmirivanja komunalnih usluga kroz pogodnosti koje mogu ostvariti  socijalno ugrožene porodice i porodice sa većim brojem članova domaćinstva i podizanje svesti romske populacije u Lebanu o važnosti poštovanja sudskih tužbi i rešenja, kao i mogućnosti blagovremenog prigovora u cilju sprečavanja sudskih izvršitelja da izlaze na teren - su bili glavni ciljevi ove inicijative. Udruženje Roma ’’Herc’’ Lebane je srovodilo ovu inicijativu u kojoj je učestvovalo 98. korisnika koji su bili direktni učesnici na predavanjima i obrazovnim radionicama.

U toku razgovora sa koordinatorom inicijative, saznali smo, da se planira nastavak projekta koji će biti podržan od Opštine Lebane, a odnosiće se na mogućnosti ugradnje vodomera u romskim domaćinstvima kako bi se kontrolisala sopstvena potrošnja porodice i prevenirala mogućnost neredovnog plaćanja zbog velikih troškova. 

U Kruševcu je implementirana inicijativa “Znanje ima moć” koja je imala za cilj osnaživanje romske zajednice, njihovo osposobljavanje kroz edukaciju i povećanje mogućnosti zapošljavanja.

Održane su motivacione radionice i obuke za pisanje radne biografije, gde je nakon toga šest Romkinja završilo stučne obuke koje je organizovao Radnički univerzitet iz Kragujevca u cilju njihove prekvalifikacije i veće konkurentnosti na tržištu rada. Polaznice su izabrale kurseve koji ih uče veštinama koje se traže u njihovim lokalnim zajednicama: kurs za maserku, kurs za manikir i kurs za konfekcionarke. Većina polaznica su se nakon uspešnog završetka kursa i zaposlile i poboljšale svoju ekonomsku situaciju.U razgovoru sa kordinatorom inicijative iz Udruženja ’’Romsko srce Kruševac’’, istaknuta je važnost za romsku zajednicu da se ulaže u obrazovanje i dodatnu prekvalifikaciju u vidu stručnih kurseva kako bi se lakše dolazilo do posla.

Projekat „Lokalni mehanizmi za integraciju marginalizovanih grupa“ je projekat koji imao za cilj jačanje lokalnih mehanizama za socio-ekonomsku integraciju marginalizovanih grupa u Republici Srbiji. Projekat je finansijski podržan od strane Hoffnung für Osteuropa (Nada za Istočnu Evropu) i Diakonie Württemberg iz Nemačke.