Stambenu podršku dobilo šest porodica u Vojvodini

Završena kuća porodice iz Bogojeva - A finished house in Bogojevo

01. Dec 2020.

Projekat poveren Ekumenskoj humanitarnoj organizaciji „Završetak 6 stambenih jedinica i održiva integracija najranjivijih (RHP) SRB1, SRB2 i SRB4 u četiri opštine (Sombor (2), Apatin (1), Odžaci (1) i Šid (2)) u Vojvodini – intervencija”, je uspešno završen. 

EHO i Centar za regionalizam su, u aprilu 2020, potpisali Ugovor o podgrantu, nakon čega je usledilo intenzivno planiranje najboljih rešenja stambene podrške porodicama koje su tokom 90.tih izbegle sa teritorija Hrvatske i Bosne i Hercegovine.   

Šest porodica koje su krajnji korisnici Regionalnog stambenog programa (RHP), je uz podršku EHO, uspešno ugradilo ranije dobijeni građevinski materijal i unapredilo stambene.

Tokom sprovođenja projekta, EHO i projektni tim i porodice iz Morovića, Bogojeva, Apatina i Bezdana suočavale su se sa izazovima pandemije COVID19 i niza drugih problema. I pored toga, danas ove porodice imaju uređen deo stambenog prostora koji sami nisu mogli da završe.  

Sve odluke pre i tokom izgradnje porodice su same donosile uz savete i podršku stručnih osoba  projektnog tima EHO. EHO je u radu sa ovih šest porodica primenio participativni pristup po modelu stambene podrške – Dweller Driven Model „DDM“ koji EHO sprovodi dugi niz godina. DDM kao model stambene podrške zasnovan je na načelima poštovanja ljudskih prava i omogućava efikasan pristup osmišljen, isproban i primenjivan u Republici Srbiji od 2008 godine od strane Ekumenske humanitarne organizacije (EHO) i njenog švajcarskog partnera Švajcarske crkvene pomoći (HEKS/EPER).

Projekat je realizovan kao deo regionalnog Projekta CARE – Doprinos pristupu izbeglica i interno raseljenih lica pravima i prilikama za zaposlenje.

Realizaciju Projekta finansira Centar za regionalizam iz Novog Sada iz sredstava EU a sufinansira HEKS/EPER Švajcarska.