Šta znači biti uspešna Romkinja

Šta znači biti uspešna Romkinja

15. Jan 2021.

Da je uspeh realizacija postavljenih ciljeva i da se on različito meri i navodi, malo ko uzima u obzir. Patrijahalno vaspitanje i društveno prihvatljiva ponašanja nameću nam jedno kruto poimanje uspeha, definišući ga kao nešto što mora biti opipljivo, fizički ga osetiti ili videti njegovu vrednost sopstvenim očima, što u novčaniku to i na bankovnom računu, i na osnovu svega toga dobiti društvenu afirmaciju.

Međutim, uspeh se ne odnosi samo na materijalno niti na samo jedan aspekt života. Ono pre svega ima duhovnu vrednost, iziskuje ono najbolje od nas i daje nam snagu i motivaciju da savladamo prepreke na koje nailazimo i budemo primer drugima.

 Uspeh nema rod niti nacionalnu pripadnost.

Da je moguće od korisnice novčane socijalne pomoći postati uspešna preduzetnica i aktivistkinja u svojoj zajednici; da je moguće biti neromkinja u romskoj zajednici, udata za Roma, odgajiti i školovati decu; da je moguće putovati od mesta do mesta, živeti u kamionu i zajedno sa porodicom voditi luna park, gledati kako druga deca uživaju u čarima luna parka i imati želju i volju da u svakom tom mestu makar na par dana biti u školskoj klupi i raditi na svom obrazovanju; da je moguće živeti i raditi u maloj zajednici i pomagati drugima, u svojoj kuhinji i od svojih namirnica spremati obroke za one najugroženije; da je moguće pobediti stigmatizaciju i predrasude u učionici, nastaviti napred i nesebično deliti svoju darovitost; da je moguće šiti zaštitne maske za osobe oštećenog sluha; da je moguće imati drugačiju startnu poziciju, bolje uslove za obrazovanje, a opet godinama raditi na poboljšanju uslova obrazovanja romske dece u neformalnom naselju i pratiti generaciju po generaciju, usmeravati ih i biti primer; da je moguće raditi sa decom u blatu i biti na značajnoj poziciji, ispričaće vam mala grupa uspešnih Romkinja.

Ograničeni epidemiološkim merama, vremenskim i životnim prilikama, okupili smo malu grupu žena i čuli njihove priče. Priče koje inspirišu i motivišu, priče koje šalju jasnu poruku svim onim mladim ženama Romkinjama, ali i neromkinjama, koje se bore protiv ili trpe različita osporavanja prava na obrazovanje, uspeh, život,  izbor, mišljenje i stavove.

Ekumenska humanitarna organizacija uz finansijsku podršku Evangelical Lutheran Church in America priprema kratak dokumentarni film o uspešnim Romkinjama, iz različitih mesta u Srbiji, a koje su deo projekta „Razvoj i mobilizacija romske zajednice – korak napred“.

Pretpremijera filma planirana je početkom meseca februara 2021. Više informacija nešto kasnije.

Photo credit: Siniša Muratović, aktivista i član Udruženja za razvoj Roma Osečina