4. februar – Svetski dan borbe protiv raka

Svetski dan borbe protiv raka

04. Feb 2021.

Svetski dan borbe protiv raka, 4. februar, obeležava se svake godine širom sveta, sa ciljem podizanja svesti društva o ovoj opakoj bolesti, o riziku nastanka bolesti, podsticanju kroz što jednostavnije mere njene prevencije, pravovremeno otkrivanje, lečenje i briga o obolelima. Međunarodno udruženje za borbu protiv raka počelo je 2019. godine trogodišnju kampanju pod sloganom “Ja sam, ja hoću”, kojom se podseća da pojedinac i zajednica mogu da doprinesu smanjenju globalnog opterećenja malignim bolestima.

Maligne bolesti predstavljaju jedan od najvećih javnozdravstvenih problema na svetskom nivou. Prema najnovijim podacima Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka, opterećenje malignim bolestima u svetu je u porastu, a očekuje se da će do 2032. godine oboleti 25 miliona ljudi širom sveta.

U našoj zemlji godišnje se u proseku otkrije oko 36.000 novih slučajeva raka, dok za godinu dana od raka umre više od 20.000 osoba. Vodeći uzroci oboljevanja i umiranja od raka u našoj zemlji gotovo su identični vodećim uzrocima oboljevanja i smrtnosti od malignih tumora u većini zemalja u razvoju. Muškarci u našoj sredini oboljevaju od raka pluća, kolona, rektuma i prostate, dok se u populaciji žena najviše oboljeva i umire od raka dojke, debelog creva, pluća i grlića materice.

Naša organizacija kroz službu podrške „RakInfo“ pruža neophodne informacije i emocionalnu podršku obolelima od raka, njihovim porodicama i prijateljima putem telefona, lične posete, imejla i pisma. Osobe koje su angažovane za pružanje podrške su volonteri, koji su posebno obučeni iz oblasti onkologije, psihologije i osposobljeni za ovu vrstu posla.

RakInfo pruža svoje usluge besplatno, svakog radnog dana od 16-20 sati, tel. 021/650-6007