Uručena oprema za obradu drveta Aleksandri Ilić kao podrška samozapošljavanju

09. Jul 2021.


Aleksandri Ilić iz Mačvanske Mitrovice uručena je ovih dana na kućnoj adresi tražena oprema za obradu drveta, u prisustvu direktorke EHO-a Anne Brtke Valent. Ova oprema je deo podrške za samozapošljavanje nezaposlenih lica u sklopu EHO projekta „Podrška za novi početak“.

Iako je završila fakultet, Aleksandra koja ima 31-u godinu još uvek je nezaposlena. Kako se zadnje dve godine povremeno bavi izradom predmeta od drveta po narudžbini (ramovi, dekorativni predmeti, kućice za pse i lutke, stolice i sl.) rešila je da od toga napravi pravi posao za sebe. Ona nije povratnik iz Nemačke, kojima je ova pomoć prioritetno namenjena, ali pomoć joj je odobrena jer ovaj projekat pruža podršku i za do 20% nepovratnika iz marginalizovanih grupa stanovništva.

Dobijeni alat (od testera, burgija, šlajferica, brusilica, raznih čekića, klješta, odvrtača, do zaštitne opreme), kao i stručna podrška EHO savetnika u vođenju posla, omogućiće će joj da se ozbiljnije bavi ovom vrstom posla, razvije posao i tako ostvari neophodne prihode za svoj život.

Usluge pružene u okviru ovog projekta su podržane od Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u okviru Programa „Migracije za razvoj“ (PME). Program je deo šire inicijative „Povratak u nove šanse“ nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).