Sastanak EHO mreže lokalnih saradnika

Sastanak EHO mreže lokalnih saradnika

26. Oct 2021.

Sastanak mreže lokalnih saradnika za aktivnu podršku povratničkim porodicama po osnovi Sporazuma o readmisiji održan je u Ekumenskoj humanitarnoj organizaciji 23. i 24. oktobra 2021. godine. Mreža je aktivna  u okviru projekta “Podrška integraciji povratničkih porodica” i sastoji se od 25 lokalnih saradnika širom Srbije koji od oktobra 2016. podržavaju proces reintegracije ugroženih porodica kroz niz mera i usluga: 

  • poboljšanje uslova stanovanja;
  • integracija dece u obrazovni sistem i obezbeđivanje kontinuiranog školovanja;
  • pružanje informacija i savetovanje, kao i podrška pri izdavanju ličnih dokumenata i prilikom kontakata sa državnim institucijama i službama;
  • mere ekonomskog osnaživanja putem samozapošljavanja;
  • savetovanje i podrška korišćenju mogućnosti legalne migracije;
  • poboljšanje zdravstvene zaštite.

Na sastanku su predstavljeni rezultati dosadašnjeg toka projekta, identifikovani su najveći izazovi u sprovođenju projekta i diskutovalo se o unapređenju usluga u narednom projektnom ciklusu i identifikovanju novih povratničkih porodica. Takođe, sastanak  je bio posvećen i  planiranju novih ideja u vezi sa osnaživanjem mreže i unapređenje usluga namenjenih porodicama pogođenih siromaštvom.  

Za projektni period 2020.- 2023. Ekumenska humanitarna organizacija će podržati 133 porodice vraćene po sporazumu o readmisiji, odnosno 665 osoba koji su se vratili iz Savezne Republike Nemačke u periodu 2019.-2023. godine.        

Projekat predstavlja relevantan doprinos rešavanju nepovoljnog položaja povratničkih porodica i unapređenju novih perspektiva za dostojanstven život u Srbiji.

 

Projekat se realizuje uz podršku Dijakonije Virtemberg (DW), Gustav Adolf Werk (GAW)  i Hoffnung für Osteuropa (HfO)iz Nemačke.

Oznake: Diakonie Württemberg