Pravo na informisanje o legalnim mogućnostima migracije i posledicama ilegalnih migracija

Pravo na informisanje o legalnim mogućnostima migracije i posledicama ilegalnih migracija

29. Mar 2022.

“Pravo na informisanje o legalnim mogućnostima migracije i posledicama ilegalnih migracija“ je bila tema obuke koju je Ekumenska humanitarna organizacija organizovala 25-26.03.2022. godine u Novom Sadu.

Republika Srbija nastoji da poveća regularnost migracionih tokova, imajući u vidu potrebe njenih građana s jedne strane, odnosno poštovanje univerzalnih ljudskih prava i sloboda u kontekstu migracionih kretanja, s druge strane. Postignuti dogovor o migracijama na globalnom nivou predviđa uspostavljanje okvira za bezbedne, uređene, regularne migracije u cilјu regulisanja globalnog upravlјanja i koordinacije po pitanju međunarodnih migracija.

S obzirom da je u prethodnom periodu veliki broj naših državljana tražio azil u zemljama Zapadne Evrope, najviše u Saveznoj Republici Nemačkoj gde su njihovi zahtevi uglavnom bivali odbijeni zbog neispunjavanja osnovnih kriterijuma, suočili smo se sa potrebama i problemima povratničkih porodica po Sporazumu o readmisiji.

S tim u vezi, je Ekumenska humanitarna organizacija u sklopu projekta „S Romima i za njih u Dunavskom regionu“, organizovala obuku sa primarnim ciljem razmene preciznih informacija u vezi sa programima prekvalifikacije i dostupnim kursevima u Srbiji za povećanje zapošljivosti. Takođe, na obuci smo se dotakli i važnosti  legalnih migracija s posebnim osvrtom na pripadnike romske populacije, a u cilju odlaska na rad i/ili spajanje porodice, ali i rizika nelegalnih migracija.

Predavači su bili predstavnici Nemačkog informativnog centra za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK- НСЗ (nsz.gov.rs)), Edukativnog centra za obuke u profesionalnim i radnim veštinama i projektni tim Ekumenske humanitarne organizacije.

Učestvovali su članovi Mreže za integraciju sa teritorije AP Vojvodine, romski koordinatori, romski aktivisti i romski pedagoški asistenti.

Projekat sprovode Ekumenska humanitarna organizacija (EHO) u saradnji sa Dijakonijom Vürtemberg iz Nemačke i sa partnerima iz Evangeličke akademije Sibiu iz Rumunije i Dijakonije iz Slovačke.

Projekat je omogućen finansijskom podrškom državnog ministarstva Baden Virtemberg i Evropske strategije za Dunavski region (EUSDR). Ova makroregionalna strategija ima za cilj jačanje saradnje između podunavskih zemalja i uključuje devet država članica EU: Bugarsku, Nemačku, Hrvatsku, Austriju, Češku, Mađarsku, Rumuniju, Slovačku i Sloveniju. Izvan EU uključuje Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Republiku Moldaviju i Ukrajinu.