Promovisanje rezultata rada u okviru Exchange EU projekta

Predstavljenje učinaka EHO-a na polju volonterizma

30. Mar 2022.

Tokom protekle nedelje tim projekta „Jačanje kapaciteta humanitarnih organizacija za prijem i vođenje EU volontera“ (Exchange of good practices and cooperation in humanitarian action to generate engagement), je prezentovao rezultate projektnog rada. Kako je tokom protekle dve i  po godine EHO u okviru gore navedenog projekta ostvario uspeh na polju razvoja volonterizma, prisutni su imali priliku da se upoznaju sa sledećim:

(1) Ekumenskoj humanitarnoj organizaciji je od strane Evropske Komisije do 2027. godine dodeljena lincenca za program prijema i vođenja volontera iz EU, a samim tim otvorena mogućnost da aplicira za programe u okviru Solidarty Corps fondova.

(2) Zajedno sa partnerskim ogranizacijama, Dobrotvornom fondacijom Srpske Pravoslave Crkve Čovekoljublje iz Beograda, MHD Merhamet Sandžak iz Novog Pazara, i ADRA Slovačkom realizovani su treninzi kojima su ojačani kapaciteti svake organizacije ponaosob, a u okviru pomenutog programa. Takođe EHO je organizovao lokalni trening  za volontere sa ciljem dodatnog osnaživanja u domenu novih kroz Exchange projekat dobijenih saznanja.

(3) Razvijanje mreže volontera. EHO je tokom druge projektne godine učestvovao u mapiranju organizacija koja uključuju volontere u svoje svoje aktivnosti. Takođe, kao organizator volontiranja EHO je postao i deo novosadskog volonterskog servisa i potpisao protokol o saradnji sa OPENS-om.

U gore navedenoj prezentaciji rada su učestvovali predstavnici partnerskih organizacija iz Nemačke iz Dortmunda - Evangelische Jugend Dortmund und Lünen i Ev. Noah Kirchgemeinde Dortmund, kao i mnogobrojne domaće, partnerske organizacije i instutucije sa kojima EHO ima dugogodišnju saradnju.

Pored navedenih partnera u projekat su uključene i sledeće organizacije: Asociacion CDRO (De Cooperacion para el desarrollo rural de occidente), Gvatemala, Asociacion de servicios educativos y culturales, Gvatemala, Asociacioj jesus obrero, Peru, Fundacion Alboan,  Estonija, Fundacion servicio jesuita para refugiados Colombia, Girl child network, Kenija, Medicus mundi Italia, Servizio volontario internazionale, Italija, The Ethiopian catholic church social and development commission, Etiopija, ASPEm, Italija.

Sredstva za realizaciju projektnih aktivnosti obezbeđena su iz EU fondova, u okviru EU Aid Volunteers programa.