Održan seminar „Jačanje kapaciteta projektnog tima i zaposlenih Ekumenske humanitarne organizacije u oblasti životne sredine i održivog razvoja“

Održan seminar „Jačanje kapaciteta projektnog tima i zaposlenih Ekumenske humanitarne organizacije u oblasti životne sredine i održivog razvoja“

23. Jun 2022.

U prostorijama EHO-a održan je seminar „Jačanje kapaciteta projektnog tima i zaposlenih Ekumenske humanitarne organizacije u oblasti životne sredine i održivog razvoja“. Dvodnevni seminar organizovali su Institut za zaštitu životne sredine i održivi razvoj „Zeleni krug” i Ekokoncept Pogon PR.

Prvi dan seminara je održan u petak, 17. juna 2022. godine. Majda Adlešić iz Ekokoncept Pogon PR je bila moderatorka panela. Zaposlene EHO-a je upoznala sa opštim pojmovima iz oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja.

O ulozi medija i komunikacije u promociji održivosti „zelene solidarnosti“ i zaštite životne sredine je govorila Mara Puškaš, urednica eEkolista, a Jadranka Marčok, direktorka „Zelenog kruga“ predstavila je projekte Instituta. Majda Adlešić je govorila o značaju edukacije i kako promenom načina razmišljanja utičemo na stanje životne sredine.

O cirkularnoj ekonomiji izlaganje je imao Nebojša Vraneš, savetnik u Privrednoj komori Srbije za Cirkularnu ekonomiju. Nakon toga je Majda Adlešić predstavila „Moj Zero Waste život“.

O tome kako poljoprivreda utiče na životnu sredinu govorila je mr Željka Jurakić s Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Drugi dan seminara je održan u ponedeljak, 20. juna 2022. godine. Brankica Tabak, podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, je govorila o stanju životne sredine i merama zaštite. Nakon toga je mr Olivija Tešić, savetnica u Sekretarijatu, zaposlene u EHO-u upoznala sa zaštićenim prirodnim dobrima Vojvodine.

O kvalitetu vazduha i izazovima društva u razvoju govorila je Mara Puškaš, dok je o kvalitetu voda i značaju Poglavlja 27 izlaganje imala Majda Adlešić. Na kraju seminara Dragana Ratković, urednica magazina „Pod staklenim zvonom” RTV Vojvodina, kroz slikovit prilog sa studijskog putovanja u francuski grad Grenobl, predstavila je značajnu temu „Održivi razvoj i ciljevi održivog razvoja po Agendi 2030.”