EHO-apel 2022, podrška ugroženim romskim porodicama za vreme covid-19

EHO-apel 2022, podrška ugroženim romskim porodicama za vreme covid-19

11. Oct 2022.

Ekumenska humanitarna organizacija je obezbedila pakete humanitarne pomoći romskim ugroženim porodicama na teritoriji Srbije kroz projekat "EHO-Apel 2022, podrška ugroženim romskim porodicama za vreme Covid-19" koji je podržao program Nada za Istočnu Evropu (Hoffnung fur Osteruropa – HfO) i Dijakonija Virtemberg iz Nemačke.

U periodu od januara do septembra 2022. godine je podeljeno 150 paketa hrane i higijene pomoći kao vid hitne intervencije porodicama koje su dodatno pogođene posledicama krize koju je prouzrokovala pandemija COVID 19.

S obzirom da su ove mapirane romske porodice rasprostranjene širom Srbije, distribucija paketa je izvršena kroz Mrežu lokalnih saradnika za integraciju koji su se postarali da pomoć stigne do onih porodica kojima je to preko potrebno.

Humanitarna pomoć u vidu paketa hrane, sredstava za ličnu higijenu i higijenu prostora podeljena je najugroženijim romskim stanovnicima u sledećim opštinama i gradovima Republike Srbije: Novi Sad, Sremska Mitrovica, Vladičin Han, Surdulica, Novi Bečej, Stari Bečej, Bačko Petrovo Selo, Bačka Palanka, Smederevska Palanka, Bujanovac, Babušnica, Pirot, Kikinda, Crepaja, Mali Iđoš, Kruševac, Kragujevac, Lebane, itd.

Ova podela je deo širih napora Ekumenske humanitarne organizacije da pomogne u otklanjanju posledica uzrokovanih pandemijom koronavirusa u Srbiji.