Završeni građevinski radovi na 22 kuće korisnika EHO stambene podrške

U poseti Ružici Spasojević

25. Oct 2022.


Povodom završetka građevinskih radova na porodičnim kućama, predstavnici GIZ Srbija i EHO-a posetili su tri porodice u Sremskoj Mitrovici 20. oktobra 2022. godine. To je deo od ukupno 22 kuće u Sremskoj Mitrovici, Rumi i Pećincima, kojima je EHO ove godine obezbedio pomoć za poboljšanje uslova stanovanja, u sklopu projekta namenjenog povratnicima iz Nemačke i drugih zemalja Zapadne Evrope „Podrška za novi početak“. Projektom su delimično podržani i nepovratnici koji žive u lošim stambenim uslovima.

Ovom podrškom obezbeđen je građevinski materijal neophodan za popravku kuća, stručna podrška EHO inženjera na terenu tokom građevinskih radova,  kao i plaćeni instalaterski i keramičarski radovi za nova kupatila. Ostale građevinske radove izvele su porodice sopstvenim sredstvima. Cilj je bio obezbeđivanje boljih uslova za stanovanje odabranih porodica čime bi se doprinelo njihovoj lakšoj (re)integraciji u lokalnu zajednicu.

Jelica Velić, udovica iz Laćarka, koja u kući živi sa mnogobrojnom porodicom, kaže da joj najviše znači to što je dobila kupatilo.  Ružica Spasojević, takođe iz Laćarka, rasplače se svaki put kad pričao tome kako je svugde molila za pomoć i na kraju, kad je već skoro odustala, je dobila materijal za novi krov, za šta nikad ne bi mogla sama da zaradi. Petar Nikolić iz Mačvanske Mitrovice, koji je 3 godine sa porodicom proveo u Nemačkoj tražeći azil tamo, sada živi sa ženom, sinom i unucima, u kućici sa novom stolarijom, laminatima i fasadom, što mu zaista puno znači.

Usluge koje su pružene su, u ime nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), podržane od Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, u okviru Programa „Migracije za razvoj“ (PME).