Volontiraj!

Volontiraj!

07. Dec 2022.

Termin volonterizam potiče iz latinskog jezika od reči – voluntas, što bi u prevodu značilo slobodna volja, odnosno opcija ili lični izbor. To je i najbitnije obeležje volonterizma, jer ukoliko nije dobrovoljan, on gubi suštinu.

Volonterski rad je oblik učešća građana u procesima razvoja zajednice. Volonter može, bez ograničenja, da bude svako ko samostalno, po sopstvenom izboru, svesno i dobrovoljno želi i odluči da doprinese razvoju zajednice. Volonter može obavljati sve vrste poslova i iskazati svoja znanja, veštine i profesionalnost. Rad volontera je važan jer oni po sopstvenom izboru obavljaju poslove koji su drugima važni a nisu u prilici da ih obave, daju nove ideje, podstiču različite aktivnosti.

U prihvatnom centru u Somboru u okviru projekta "Podrška u zaštiti i humanitarna pomoć ljudima u pokretu", sprovodimo umetničke okupacione radionice, koje se uspešno sprovode uz nesebičnu podršku naših volontera Leona i Dragane.

Dragana Drljević je učiteljica, koja doprinosi znanjem i iskustvom u radu sa decom. Leon Bauer je po profesiji sociolog i član je benda, bubnjar, muzičar. Orvorenim pristupom i prihvatanjem izazova kroz igru i smeh, pružaju podršku ljudima kojima je to preko potrebno.  

Volontiranje nam daje mogućnost da prihvatimo odgovornost za okolnosti u kojima živimo, za odnose prema ljudima, onima koje znamo i koje ne znamo. Iskustvo volontiranja doprinosi izgradnji kritičkog stava, biranju vrednosti i principa po kojima ćemo živeti.

Naši volonteri poručuju: Volontiraj!   

Projekat "Podrška u zaštiti i humanitarna pomoć ljudima u pokretu" finansira HEKS/EPER, Švajcarska.