Međunarodni dan obrazovanja u Prihvatnom centru Šid

Međunarodni dan obrazovanja u Prihvatnom centru Šid

25. Jan 2023.

Međunarodni dan obrazovanja je obeležen 24. januara, te se svake godine upravo na taj dan, ističe značaj ove teme.  Dostupnost obrazovanja predstavlja sredstvo za izlazak iz siromaštva, a samo obrazovanje je ljudsko pravo, javno dobro i javna odgovornost.

Edukatorke Ekumenske humanitarne organizacije, kroz projekat "Osnaživanje žena i dece izbeglica",  deo svojih svakodnevnih aktivnosti posvećuju neformalnom obrazovanju dece koja borave u PC Šid. Prateći afinitete i interesovanja, organizuju radionice na kojima se podstiče kognitivni razvoj dece. Akcenat je stavljen na učenje stranih jezika, matematike i društvene nauke. Pored neformalnog obrazovanja, pruža se i podrška formalnom obrazovanju, kroz online nastavu i pomoći u izradi domaćih zadataka deci koja su uključena u obrazovni sistem.

Upravo na ovaj dan u Prihvatnom centru u Šidu, edukatorke su organizovale radionicu na kojoj je prisustvovalo 14 dece iz ovog kampa, kojima je istaknut značaj obrazovanja, a zatim i pružena podrška pri učenju novog gradiva.

Projekat "Osnaživanje žena i dece izbeglica" Ekumenska humanitarna organizacija realizuje uz podršku Evangeličke Luteranske crkve iz Amerike (ELCA)