30 GODINA RADA I POSTOJANJA EKUMENSKE HUMANITARNE ORGANIZACIJE IZ NOVOG SADA I DAN SOCIJALNE PRAVDE

30 GODINA RADA I POSTOJANJA EKUMENSKE HUMANITARNE ORGANIZACIJE IZ NOVOG SADA I DAN SOCIJALNE PRAVDE

20. Feb 2023.

Danas je u Novom Sadu konferencijom za medije Ekumenska humanitarna organizacija obeležila 30 godina svog rada i društvenog uticaja, uz najavu niza događaja koji će uslediti u narednom periodu.

Od organizacije koja distribuira humanitarnu pomoć do organizacije koja sveobuhvatno kroz društveni aktivizam i implementaciju projekata radi na poboljšanju uslova života i unapređenju socijalnih prava različitih ranjivih grupa u našem društvu, i time utiče na prevazilaženje njihove socijalne isključenosti, nejednakosti i siromaštva. Danas se, kada obeležava 30 godina svoga rada Ekumenska  humanitarna organizacija, u svetu i kod nas obeležava dan Socijalne pravde. 

Svojim daljim aktivnostima, inicijativama, projektima i tragom koji ostavlja, zajedno sa svim ranjivim društvenim grupama, kroz međusobno osnaživanje, rast i lični razvoj, ostvarivanjem jednakih šansi i socijalne pravde za sve, Ekumenska humanitarna organizacija nastavlja da piše stranice novih 30 godina svog rada.

Svojim humanitarnim i dijakonijskim radom bila je svedok različitih promena i događaja koji su se dogodili ne samo na teritoriji Srbije, na teritoriji Balkana, već i u celom svetu. Svojim aktivizmom za građansko društvo bila je, i još uvek je, svedok promena i događaja koji su posledice elementarnih nepogoda i katastrofa, društvenih poremećaja, geopolitičkih tenzija, zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih kriza.

Predsednik Skupštine Ekumenske humanitarne organizacije, Andrija Marčok, istakao je da je Ekumenska humanitarna organizacija tog 19. februara 1993. godine osnovana na inicijativu Svetskog saveta crkava. Razlog osnivanja EHO-a bila je potreba da se obezbedi humanitarna pomoć (obroci, lekovi, ogrev) ugroženim stanovnicima Vojvodine, bez obzira na versku ili nacionalnu pripadnost. Zahvaljujući toj svojoj pretežno humanitarnoj delatnosti, EHO je tokom 90-ih godina prošlog veka bila prepoznata kao vodeća humanitarna organizacija. Marčok je nadalje izjavio, da je organizacija u isto vreme bila i jedinstven primer saradnje crkava u obavljanju dijakonijskog rada, okupljene oko istog cilja, imajući u vidu da su je kao udruženje građana osnovali predstavnici različitih crkava u Vojvodini i da današnji sastav skupštine EHO čine predstavnice i predstavnici Slovačke evangeličke A.V. crkve u Srbiji, Reformatske hrišćanska crkva u Srbiji, Apostolskog egzarhata svetog Nikolaja za grkokatolike u Srbiji i Crnoj Gori i Evangeličke hrišćanske A.V. crkva u Srbiji - Vojvodini.

Prisutnima se nakon predsednika Skupštine obratila direktorka Ekumenske humanitarne organizacije, Anna Brtka Valent. Brtka Valent navela je da je velika čast biti na poziciji direktora ovakve organizacije, i da ona, kao i prethodni direktori, od prvog dana ima ogroman zadatak, da Ekumenska humanitarna organizacija, kroz razvoj same organizacije, direktnim radom sa korisnicima i aktivnostima usmerenih na javno zagovaranje, bude dovoljno jak i sposoban partner u društvenom aktivizmu. Ujedno, dodala je Brtka Valent, izazov je obezbediti sredstva za rad i imlementaciju projektnih aktivnosti, naročito u trenucima humanitarne, zdravstvene i druge krize, i da je snaga organizacije upravo u sposobnosti za brzo reagovanje. Ekumenska humanitarna organizacija uprkos svim ovim izazovima uspeva da ima oko 40 aktivnih projekata na godišnjem nivou, koje implementira ne samo na teritoriji Vojvodine, nego i na teritoriji cele Srbije, osnaživala je i osnažuje ne samo pripadnike i pripadnice ranjivih grupa, već i relevantne institucije i udruženja koja su se bave ljudskim pravima, jer prati hrišćansko uverenje da su svi ljudi jednaki i da јe jednakost ostvariva u svakom društvu.

Na samom kraju konferencije, Anna Brtka Valent, najavila je niz događaja[1] koji će uslediti u narednom periodu, a to su:

  • centralna proslava koja će biti održana 10. maja 2023. godine u okviru partnerskog sastanka, na kojoj će EHO zajedno sa predstavnicima ciljnih grupa kojima pomaže, prezentovati svoj rad, i ujedno predstaviti publikacijuNaših prvih 30 godina“ i dokumentarni film;
  • izložba fotografija „30 fotografija za 30 godina“ čija postavka će trajati 30 dana;
  • participativni sastanci sa svim relevantnim domaćim i inostranim akterima, radi izrade strateškog plana za naredni period, koji prati promene u okruženju i promene same organizacije

 Tačno vreme i mesto ovih događaja biće naknadno objavljeni

 

 

Više o Ekumenskoj humanitarnoj organizaciji možete saznati na:

- web sajt

- Facebook

- Instagram