Obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika

Obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika

22. Feb 2023.

Međunarodni dan maternjeg jezika se obeležava svake godine 21. februara. Ovaj datum je određen 2000. godine sa ciljem unapređivanja, učenja i razvoja maternjeg jezika, te negovanja jezičke i kulturne različitosti.

UNESCO dokument iz 1970. godine navodi: " Maternji jezik označava put ljudskog bića i pomoću njega ono ulazi u društvo, čini svojom kulturu grupe kojoj pripada i postavlja temelje razvoju svojih intelektualnih sposobnosti".

Edukatorke Ekumenske humanitarne organizacije su kroz projekat "Osnaživanje žena i dece izbeglica" organizovale radionice i obeležile ovaj dan u Prihvatnim centrima u Šidu i Somboru.

Deca su recitovala pesmice koje potiču iz zemalja iz kojih dolaze, Sirije, Avganistana i Rusije. Takođe, deca su na maternjem jeziku pisala reči, kako bi se drugi ljudi upoznali sa njihovim jezikom. Cilj radionica je podsticanje prihvatanja različitosti, očuvanje tradicije i negovanje maternjeg jezika.

Projekat "Osnaživanje žena i dece izbeglica" Ekumenska humanitarna organizacija realizuje uz podršku Evangeličke Luteranske crkve iz Amerike (ELCA)