Izložba dečijih radova i radionica na temu „U gradu koji prepoznaje i poštuje razlikosti“

slika 1

23. Feb 2023.

Ekumenska humanitarna organizacija je u saradnji sa UNHCR-om, UNICEF-om i Komesarijatom za izbeglice i migracije (KIRS) i Osnovnom školom „Jovan Popović“ iz Novog Sada, održala izložbu dečijih likovnih radova i radionicu na temu „U gradu koji prepoznaje i poštuje razlikosti“.

Aktivnost je realizovana u sredu, 22.02.2023. godine, u Osnovnoj školi „Jovan Popović“ u Novom Sadu. Radionica se sastojala iz dva dela.

Prvi deo je realizovala Danijela Vimić, akademska slikarka i profesorka likovne grupe predmeta, gde su se deca upoznala sa istorijom i Grbom grada Novog Sada, a zatim i kreirala svoj Grb u glinamolu.

U drugom delu radionice, Dragana Drljević, zaposlena Ekumenske humanitarne organizacije, koja je angažovana u Prihvatnom centru u Somboru, predstavila je Knjigu prijateljstva, koja je nastala kao proizvod radioničarskog rada dece izbeglica koja su smeštena u prihvatnom centru u Somboru. Nakon čega su deca na srcima od papira pisala šta za svakog od njih znači prijateljstvo, a potom su napisali poruke podrške jedni za druge, koje su kasnije razmenili.

Na kraju, deci je predstavljena izložba u holu škole, koja se sastoji od radova koja su proizvod svakodnevnih aktivnosti koja se sprovode sa decom u Prihvatnim centrima Šid stanica i Sombor.

Cilj održane radionice i izložbe je stvaranje kreativnog okruženja u kom će u prvi plan biti stavljene jednake mogućnosti za razvoj dece i mladih, uz poštovanje različitosti.
Na radionici je učestvovalo 23. dece od kojih je 8 iz Prihvatnog centra Šid, a koja dolaze iz Sirije i Avganistana. Ostalih 15. dece su učenici Osnovne škole „Jovan Popović“, od kojih je dvoje dece iz Rusije, a dvoje iz Ukrajine.

Deci koja dolaze iz Sirije i Avganistana bio je obezbeđen prevod na maternji jezik, kako bi nesmetano mogli da učestvuju na radionici.

Aktivnost je realizovana kroz projekat "Osnaživanje žena i dece izbeglica" uz podršku Evangeličke Luteranske crkve iz Amerike (ELCA).