Poseta korisnicima EHO dodatne stambene podrške u vidu bele tehnike

Poseta korisnicima pomoći

13. Mar 2023.

Povodom završetka isporuke bele tehnike, kao dodatne stambene podrške ugroženim porodicama, predstavnici GIZ Srbija i EHO-a posetili su dve porodice u Laćarku, u Sremskoj Mitrovici 9. marta 2023. godine. Ove godine EHO je obezbedio ovu dodatnu pomoć za poboljšanje uslova stanovanja za ukupno 49 porodica u Sremskoj Mitrovici, Rumi i Pećincima, u sklopu projekta namenjenog povratnicima iz Nemačke i drugih zemalja Zapadne Evrope „Podrška za novi početak“, kojim su delimično podržani i nepovratnici.

Ovim dvema porodicama u toku 2021. godine obezbeđen je građevinski materijal neophodan za popravku kuća, stručna podrška EHO inženjera na terenu tokom građevinskih radova, kao i plaćeni instalaterski i keramičarski radovi za izradu novog kupatila. Ostale građevinske radove izvele su porodice sopstvenim sredstvima.

Krsta Nikolić, povratnik iz Nemačke, koji živi od nadnice sa ženom i 4 sina, kaže da je prezadovoljan svime što je dobio.  Sad su pored kupatila dobili i novi smederevac, umesto starog koji je već progoreo, pa će domaćica moći tu da ispeče i hleba. Gordana Nikolić, koja je godinu i po dana provela u Nemačkoj, je dobila materijal za novi krov jer je stari prokišnjavao. Sada ih ima 8-ro u kući, jer pored supruga i troje maloletne dece, sa njom živi i sin sa snajom i unukom. Šporetu koji su dobili se mladi bračni par sa bebom najviše obradovao, jer u njihovoj sobi nije bilo šporeta, a sad mogu tu lepo da se greju i da kuvaju.

Ovom posetom predstavnici GIZ-a imali su priliku da se uvere u bolje uslove stanovanja porodica ostvarene ovom kombinovanom podrškom, a sve u cilju njihove lakše (re)integracije u lokalnu zajednicu.

Usluge koje su pružene su, u ime nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), podržane od Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, u okviru Programa „Migracije za razvoj“ (PME).