Međunarodni dan Roma

07. Apr 2023.

Međunarodni dan Roma, koji se obeležava na današnji dan 8. aprila, posvećen je najvećoj evropskoj etničkoj manjini Romima.

Iako tradicionalno miroljubiv narod, Romi su u većoj meri bili žrtve neskrivene diskriminacije i rasizma, pogotovo tokom Drugog svetskog rata. To je kod romskog naroda probudilo svest i potrebu za organizovanom borbom u ostvarivanju i zaštiti ljudskih prava. Kako bi razvili strategiju organizovane borbe za svoja prava, Romi sveta organizuju Prvi kongres Roma pod parolom „Stop rasizmu, diskriminaciji i progonu“.

Ovaj dan je počeo da se uvažava od 1971. godine i predstavlja priznanje za istoriju, jezik i kulturu Romskog naroda.

Proučavanje i promocija romske kulture i jezika spada u nadležnost zakona koji se tiču očuvanja kulturne i jezičke raznolikosti s jedne strane i zaštite manjinskih jezika sa druge strane.

Danas je takođe dan za podsećanje da se Romi  i dalje suočavaju sa višestrukom diskriminacijom i marginalizacijom u Srbiji i širom Evrope. Diskriminatorni tretman i stereotipi sprečavaju Rome da u potpunosti učestvuju u političkom, društvenom i ekonomskom životu širom sveta. Cena zanemarivanja takvih ranjivosti je previsoka.

Potrebno je obezbediti jednak pristup obrazovanju, zapošljavanju, stanovanju, zdravstvenoj zaštiti i javnim uslugama da poštuju svoje međunarodne obaveze, da poštuju ljudska prava svih ljudi unutar svojih granica. Borba protiv diskriminacije i anticiganizma je ključna za međusobno razumevanje i može doprineti zatvaranju jaza između zajednica.

Ekumenska humanitarna organizacija ističe neophodnu posvećenost inkluziji, jednakosti i nediskriminaciji Roma, jer je svaki pojedinac rođen slobodan i jednak u dostojanstvu i pravima.

Čestitamo svim Romima Međunarodni dan Roma!