Međunarodni dan Roma

Međunarodni dan Roma

07. Apr 2023.

Međunarodni dan Roma, koji se obeležava na današnji dan 8. aprila, posvećen je najvećoj evropskoj etničkoj manjini Romima.

Iako tradicionalno miroljubiv narod, Romi su u većoj meri bili žrtve neskrivene diskriminacije i rasizma, pogotovo tokom Drugog svetskog rata. To je kod romskog naroda probudilo svest i potrebu za organizovanom borbom u ostvarivanju i zaštiti ljudskih prava. Kako bi razvili strategiju organizovane borbe za svoja prava, Romi sveta organizuju Prvi kongres Roma pod parolom „Stop rasizmu, diskriminaciji i progonu“.

Ovaj dan je počeo da se uvažava od 1971. godine i predstavlja priznanje za istoriju, jezik i kulturu Romskog naroda.

Proučavanje i promocija romske kulture i jezika spada u nadležnost zakona koji se tiču očuvanja kulturne i jezičke raznolikosti s jedne strane i zaštite manjinskih jezika sa druge strane.

Danas je takođe dan za podsećanje da se Romi  i dalje suočavaju sa višestrukom diskriminacijom i marginalizacijom u Srbiji i širom Evrope. Diskriminatorni tretman i stereotipi sprečavaju Rome da u potpunosti učestvuju u političkom, društvenom i ekonomskom životu širom sveta. Cena zanemarivanja takvih ranjivosti je previsoka.

Potrebno je obezbediti jednak pristup obrazovanju, zapošljavanju, stanovanju, zdravstvenoj zaštiti i javnim uslugama da poštuju svoje međunarodne obaveze, da poštuju ljudska prava svih ljudi unutar svojih granica. Borba protiv diskriminacije i anticiganizma je ključna za međusobno razumevanje i može doprineti zatvaranju jaza između zajednica.

Ekumenska humanitarna organizacija ističe neophodnu posvećenost inkluziji, jednakosti i nediskriminaciji Roma, jer je svaki pojedinac rođen slobodan i jednak u dostojanstvu i pravima.

Čestitamo svim Romima Međunarodni dan Roma!