EHO na Eurodiaconia sastanku Mreže za ekstremnu bedu u Rimu predstavila DDM model stambene podrške

EHO predstavljanje DDM modela podrške na Eurodiaconia partnerskom sastanku, 5. jun 2023. Rim

14. Jun 2023.

Predstavnica Ekumenske humanitarne organizacije na ovogodišnjem Eurodiaconia sastanku mreže za Ekstremnu bedu je predstavila DDM model stambene podrške kao jedan od mogućih načina podrške za prevazilaženje energetskog siromaštva i smanjenje troškova energenata.

Sastanak je organizovala Eurodiaconia, 5. i 6. juna 2023. godine u Rimu. Domaćin sastanka mreže je Diaconia Valdese u Italiji.

Poslednjih godina Evropu su zadesile uzastopne krize: pandemija COVID-19, rat u Ukrajini i rastuće cene energenata i svakodnevnih troškova za život. Ove krize su veliki izazov za sisteme socijalne zaštite zato što dovode veliki broj ljudi u siromaštvo i socijalnu isključenost. Fokus sastanka članica mreže je pitanje energetskog siromaštva u kontekstu trenutne krize uvećanih troškova za život.  

Model stambene podrške koji EHO primenjuje u Srbiji od 2008. godine, predstavljen je kao jedan od načina ublažavanja troškova energenata. Model je razvijen s ciljem poboljšanja uslova života Roma i drugih socijalno ugroženih osoba u Srbiji.

„Obnova podstandardnih naselja zasnovana na potrebama njihovih stanovnika“ (Eng. Dweller Driven Upgrading of Roma Settlements – DDM) je podrška ugroženima, zasnovana na načelima poštovanja ljudskih prava i koristi efikasan multisektorski pristup, isproban i primenjivan u Republici Srbiji od strane Ekumenske humanitarne organizacije i švajcarskog partnera organizacije HEKS/EPER.

Vidi takođe:

https://www.facebook.com/eurodiaconia.brussels/posts/pfbid0yUbbkszV94r9Xjd822tzZSgVgT71oH6fz3UmLHBiWqyCT9m7qdhBNBKCiYmZRf9Yl?__cft__[0]=AZUwUncX95YyudaLn3V_2qgifv0_26TTUdUHi1lhWWX88I-4u91bEIBRxtPnjI1ntsOefOz4kq0zGFVfuQH1K10dZEKLFprZLE4rF_9JswQv1UqI4l6CxM3YQg3xgyFAUIk&__tn__=%2CO%2CP-R