U susret Svetskom danu izbeglica

1

21. Jun 2023.

U petak, 16.juna u Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu organizovan je događaj povodom Svetskog dana izbeglica. Aktivnost je realizovana u organizaciji UNHCR-a, a uz podršku Grada Novog Sada, Kulturnog centra Novi Sad, Kulturne stanice Svilara, Srednje škole „Svetozar Miletić“ Novi Sad, Muzičke škole„Isidor Bajić“ Novi Sad, Ekumenske humanitarne organizacije (EHONS) i Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju (HCIT).

Događaj je otvoren obraćanjem predstavnika UNHCR-a  u Republici Srbiji Sufijana Ađalija i predstavnika Gradskog veća Grada Novog Sada za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci.

Sam program je sadržao izvedbu dečijih pesama hora Muzičke škole „Isidor Bajić“ iz Novog Sada, „Suncokreti“, nakon čega  je usledilo predstavljanje plesne grupe B13 nastale u okviru EHO programskog osnaživanja, a  koju čine mladi iz novosadskog naselja Veliki Rit.  Nakon muzičkog dela svi prisutni su imali priliku da probaju specijalitete ukrajinske kuhinje. Događaj je upriličen i likovnom izložbom u duhu ovogodišnje parole UNHCR-a „Ima nade daleko od kuće“. Tom prilikom su izloženi radovi učenika Osnovne škole «Jožef Atila», Srednje mašinske škole, Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Novog Sadа i Osnovne škole „Veljko Petrović“ iz Begeča.

Realizovana aktivnost je jedna u nizu koja se sprovodi povodom Svetskog dana izbeglica. Ekumenska humanitarna organizacija je tokom 2023. godine sprovela niz aktivnosti u saradnji sa UNHCR-om. Sledeća zajednička aktivnost predstoji na sam dan obeležavanja gore pomenutog dana u PC u Somboru, a  u okviru koje će još jednom biti poslata poruka da ima nade daleko od kuće.

Ekumenska humanitarna organizacija u PC-ima Šid-Stanica i Sombor treću godinu zaredom realizuje projekat „Osnaživanje žena i dece izbeglica“ uz podršku Evangeličke Luteranske Crkve iz Čikaga.