Svetski dan prijateljstva

Svetski dan prijateljstva

02. Aug 2023.

Čitav svet obeležava Svetski dan prijateljstva 30. jula, još od 1997. godine. Imati dobrog prijatelja, predstavlja ključ za sreću u životu. Upravo na svom trnovitom i dugom putu, neki su uspeli da upoznaju svoje prijatelje i tako olakšaju, dovoljno tešku životnu avanturu. U Prihvatnim Centrima u Šidu i Somboru, ovaj dan je obeležen kroz različite aktivnosti i radionice, gde je fokus bio na druženju onih koji borave u ovim kampovima. Radionice su organizovale edukatorke angažovane na projektu "Osnaživanje žena i dece izbeglica".

Svako od učesnika je istakao svoju definiciju prijateljstva, a to su zajedništvo, sreća, sigurnost, prihvatanje i mnogi drugi zvučni pojmovi. Mnogi od njih su naveli da su stekli prijatelje baš u kampu, dok su nekima prijatelji ostali u zemljama koje su morali da napuste. Svi su se složili da je bitno održavati kontakt sa svojim prijateljem i biti uz njega i u dobrim i u teškim trenucima. Pravom prijateljstvu odvojenost i daljina nije prepreka.

Povodom dana prijateljstva korisnicima koji trenutno borave u centru u Somboru predstavljena je i knjiga o prijateljstvu, koja je nastala kao proizvod radioničarskog rada sa decom koja su boravila u Prihvatnom centru u Somboru, a čiji je autor edukatorka Dragana Drljević.

Projekat "Osnaživanje žena i dece izbeglica" Ekumenska humanitarna organizacija realizuje uz podršku Evangeličke Luteranske crkve iz Amerike (ELCA).