Okupaciona radionice predstavljene na poslovnom branču predstavnika ambasada i međunarodnih misija u Srbiji

Okupaciona radionice predstavljene na poslovnom branču predstavnika ambasada i međunarodnih misija u Srbiji

16. Sep 2023.

U partnerstvu sa Ambasadom Rumunije u Srbiji organizovali smo poslovni branč s predstavnicima ambasada i međunarodnih misija u Srbiji. Na sastanku su prisustvovali predstavnici ambasada Engleske, Nemačke, Norveške, Portugala, Ruminije, Sjedinjenih Američkih Država, Finske, Švajcarske, kao i predstavnici organizacija IOM, UNHCR i GIZ.  Razgovarali smo o potrebi podrške i organizovanja okupacionih programa koji koriste umetnost kao metodologiju za pružanje psihosocijalne podrške ljudima u pokretu (tražiocima azila, migrantima i izbeglicama koji se trenutno nalaze u Prihvatnim centrima u Srbiji).

Cilj ovih programa je da podstakne kreativni proces i utiče na dobrobit pojedinca.

Verujemo da otvaranjem prostora za kreativne procese i pružanjem mogućnosti za stvaranje opipljivih dela možemo stvoriti osećaj povezanosti, doprinosa i učešća u zajednici. Umetnost je univerzalan i intuitivan jezik koji omogućava međukulturalnu komunikaciju, neguje pozitivnu svest, znatiželju i dijalog među ljudima.

Imajući u vidu značaj ovih aktivnosti za dobrobit ljudi u pokretu organizovali smo ovaj sastanak na kojem smo predstavili naše aktivnosti i razmenili ideje s predstavnicima diplomatske zajednice u Srbiji o mogućnostima za daljnje jačanje ovih programa. Vjerujemo da je međunarodna saradnja ključna u pružanju podrške migrantima i izbeglicama te da ćemo razmenom ideja i resursa postići pozitivne rezultate.