Obeležen Međunarodni dan mira u Prihvatnom centru Sombor

Korisnici i simbol mira

22. Sep 2023.

Edukatorka Dragana Drljević iz Ekumenske humanitarne organizacije (EHO) zajedno sa predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije (KIRS) obeležili su Međunarodni dan mira kroz  likovnu radionicu gde su korisnici Prihvatnog centra imali prliku da oslikaju zid kutka gde se svakodnevno održavaju različite radionice.

Korisnici su oslikali belog goluba koji predstavlja simbol mira, a zatim su iskoristili priliku i svoju kreativnost  da različitim  bojama ispišu  na zidu  kratke poruke i reči  koje po njima  definišu mir, a neke od najvažnijih  su tolerancija, prihvatanje različitosti, međusobno poštovanje, solidarnost i zajedništvo.

Takođe za lica smeštena u PC Šid organizovana je radionica gde su Silvia Kosanić, Andrijana Ribar sa decom razmenjivala mišljenja i zaključke o tome šta za njih znači mir i kako dati svoj doprinos njemu. U kreativnom delu učesnici su iscrtavali simbol mira, belog goluba.

Gore navedeno je u skladu sa saopštenjem Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu, a gde se navodi da je generalna skupština Ujedinjenih nacija 2001. godine, posebnom rezolucijom proglasila 21. septembar za Međunarodni dan mira.

U okviru datog ističe se da je cilj podizanje svesti o važnosti uspostavljanja i održavanja mira među pojedincima i nacijama. Ovom rezolucijom su sve zemlje i narodi, ljudi svih uzrasta i iz svih društvenih slojeva, pozvani da slave mir i daju svoj doprinos da mir zavlada svetom.

Navedena aktivnost deo je projekta „Osnaživanje žena i dece izbeglica“ podržanog od strane Evangeličke Luteranske Crkve iz Čikaga.