Otvorena EHO izložba "Game" u KS Barka

Otvorena EHO izložba "Game" u KS Barka

21. Sep 2023.

U kulturnoj stanici Barka, u četvrtak, 21.9. otvorili smo izložbu pod nazivom “GAME”. Program izložbe se sastojao od panel diskusije, prezentacije studije slučaja, videa o okupacionim radionicama, performansa i zvaničnog otvaranja same izložbe.

Nakon uvodnog obraćanja direktorke Ekumenske humanitarne organizacije Anne Brtke Valent i koordinatorke projekta Milice Kinolli Milović, otvorena je panel diskusija u kojoj su učestvovali: Milan Đokić ispred Komesarijata za izbeglice, Boka Ida novinarka, voditeljke okupacionih radionica - Ivana Inđin, Aleksandra Mirimanov i Ana Ilić i saradnica na okupacionim radionicama Tatjana Marticki.

Tokom panel diskusije smo razgovarali  o iskustvima i značaju pružanja podrške izbeglicama i migrantima kroz umetnički, art terapijski program, o značaju i nivoima razmene među svim uključenim akterima, kao i o izazovima i prednostima rada sa jednom od najranjivijih grupa ljudi.

Nakon panel diskusije, Tatjana Marticki je predstavila nekoliko studija slučaja čime je pomogla publici da “uđe” u pojedine likovne radove, razume kontekst u kom su nastali i pomogne im u razumevanju značenja samog rada.

Performans koji su izvele Ivana Inđin, Aleksandra Mirimanov i Ana Ilić koji je ujedno bio i uvod u otvaranje same izložbe je ostavio snažan utisak na publiku koja je bila u prilici da prvi put čuje tri različite priče; priču desetogodiše devojčice, tinejdžerke i mladog muškarca koji su boravili u prihvatnim centrima, isričane u prvom licu.

Tokom performansa, učesnice su odmotavale gazu kojom je zamotana obuća koja simbolički pripada izbeglicama čije potresne priče su napokon dobile svoj prostor i publiku.

Izložba je otvorena tako što je jedna od učesnica perfomansa gazu koja je razvučena ispred bodljikave žice presekla makazama i simbolički pozvala ljude na „gejm“.

Izložba je podeljena u tri celine i publiku polako uvodi i upoznaje sa tim šta game predstavlja i kako uopšte izgleda, zatim upoznaje publiku sa samim učesnicima gejma - izbeglicama, njihovim ličnim pričama i izjavama kroz pisani tekst ili ilustraciju i na kraju ih upoznaje sa likovnim umećima i rukotvorinama koje su realizovane na radionicama.

Izložba će biti otvorena do 27.09.

Ova izložba je ujedno i završni događaj projekta “Podrška u zaštiti i humanitarna pomoć ljudima u pokretu” koji realizuje Ekumenska humanitarna organizacija uz finansijsku podršku HEKS/EPER iz Švajcarske.