Sastanak Mreže za migracije i zapošljavanje

Sastanak Mreže za migracije i zapošljavanje

29. Sep 2023.

Izazovi sa kojima se suočavaju žene migrantkinje u pristupu kvalitetnom zapošljavanju bila je glavna tema sastanka Zajedničke mreže za migracije i zapošljavanje pri Eurodijakoniji koji je održan u Parizu, 25. i 26. septembra 2023. godine. Domaćin ovogodišnjeg skupa bila je Eurodiconie - Federation de l'Entraide Protestante (FEP).

Poslednjih godina sve je veća pažnja posvećena potrebi da se integraciji migranata pristupi sa intersektoralni i rodnim pristupom, posebno zbog trenutnih okolnosti i izazova sa kojima se suočavaju žene migrantkinje i izbeglice koje stižu u Evropu. U poređenju sa svojim kolegama, žene migrantkinje nailaze na veće poteškoće od muškaraca da obezbede kvalitetno zaposlenje, pristupe obuci i kursevima jezika, kao i pristup uslugama integracije. U stvari, žene migranti su jedna od najisključenijih grupa društva kada je u pitanju pristup tržištu rada. Ove prepreke su pojačane intersektoralnim nedostacima sa kojima se suočavaju. Njihov migracioni status, pol, etnička pripadnost i/ili religija mogu doprineti višestrukim oblicima diskriminacije. Zaista, međusobna veza ovih faktora povećava njihovu ranjivost na socijalnu isključenost, siromaštvo i radnu eksploataciju. Strukturalne prepreke i poteškoće da se integrišu na tržište rada, podstiču žene migrante da prihvate poslove za koje su prekvalifikovane, ili da prihvate neformalne, niskoplaćene ili nesigurne poslove koji ne štite njihova prava niti obezbeđuju sigurnost prihoda ili pristup socijalnoj zaštiti, doživljavajući visoke stope siromaštva zaposlenih. Ovo posebno važi za žene migrantkinje bez dokumenata, koje obično na kraju prihvate nesigurne poslove u sektoru nege ili čišćenja i budu izložene višestrukim oblicima eksploatacije.

Imajući u vidu ovu pozadinu, sastanak mreže je poslužio za razmenu ideja među članovima Eurodijakonije o tome kako bolje podržati žene migrantkinje i poboljšati njihov pristup kvalitetnom zapošljavanju i socijalnoj zaštiti. Svrha sastanka je bila da pruži platformu za razmenu iskustava i najboljih praksi, uz istraživanje potencijalnih rešenja za razvoj intersektoralnog i rodnog pristupa integraciji migranata na tržište rada.

Tokom trajanja sastanka, organizovane su i  studijske posete kako bi se bolje razumeo način pružanja sveobuhvatnih usluga migrantkinjama u Parizu prilikom njihovog zapošljavanja i/ili veće konkurentnosti na tržištu rada. U okviru panel predavanja fokusiralo se ne izgradnju lokalnog konsenzusa u olakšavanju pristupa zapošljavanju za migrante u saradnji sa lokalnim zainteresovanim stranama.

Predstavnici Ekumenske humanitarne organizacije na ovom skupu su bili projektni koordinatori Vedrana Bjelajac i Milisav Milinković.