Inicijativa „Mali i veliki učimo zajedno“

Inicijativa „Mali i veliki učimo zajedno“

12. Oct 2023.

Centar za razvoj romske zajednice „Amaro drom“ iz Smederevske Palanke organizovao je 20 obrazovnih radionica sa 35 dece iz hraniteljskih porodica i dece romske nacionalnosti u okviru inicijative ‘’Mali i veliki učimo zajedno’’ koja je podržana od strane Ekumenske humanitarne organizacije  u okviru projekta ‘’Osnaživanje lokalnih romskih organizacija“.

Deca su pored dodatne podrške u učenju, učestvovala u kreiranju predstave ,,Učionica na romskom jeziku” koju su izveli u okviru obeležavanja Svetskog Dana Roma u Smederevskoj Palanci. Takođe, rad sa roditeljima i starateljima dece je bio konstantan i neophodan, kako bi se motivisali za pružanje dodatne podške deci i praćenju njihovih potreba. U okviru inicijative je uređen i prostor za rad, gde i dalje se pruža dodtana podrška deci i roditeljima.

Više o ovoj  inicijativi možete pogledati i u okviru serijala "Građanin" koji emituje Radio-televizija Srbije, a koji je posvećen životu nacionalnih manjina u Srbiji. https://www.youtube.com/watch?v=BwYSW8mPzIo&t=454s

Mali lokalni projekti se odnose na rešavanje problema obrazovanja marginalizovane dece na nivou njihovih lokalnih zajednica. Ciljna grupa su osobe iz marginalizovanih grupa, romska deca, deca iz hraniteljskih porodica i njihovi roditelji/ staratelji.  Realizacija projektnih aktivnosti se odvijala na teritoriji sledećih opština: Surdulica, Lebane, Smederevska Palanka, Bačka Palanka (selo Tovariševo), Novi Sad, Bečej (Selo Bačko Gradište).

„Osnaživanje lokalnih romskih organizacija“  je projekat Ekumenske humanitarne organizacije koji ima za cilj osnaživanje romskih Udruženja građana za pokretanje lokalnih inicijativa koje doprinose unapređenju položaja romske zajednice na lokalnom nivou kroz sprovođenje malih lokalnih projekata.

Projekat je finansijski podržan od strane programa Hoffnung für Osteuropa (Nada za Istočnu Evropu) i Diakonije Virtemberg iz Nemačke.

Lokalne inicijative koje su izabrane su:

  1. ,,Nije teško biti IN“ koju sprovodi Udruženje Roma Herc iz Lebana,
  2. "Centar za integraciju Roma " koju sprovodi Humanitarno udruženje Udruženje Roma intelektualaca iz Prekodolce,
  3. "Inicijativa malii veliki učimo zajedno " koju sprovodi Centar za razvoj Romske zajednice „Amaro drom“ iz Smederevske Palanke,
  4. "Promovisanje dualnog obrazovanja " koju sprovodi Udruženje žena „Edukativni centar mladih nada“,
  5. "Jedino obrazovanjem pozitivno menjamo sebe i okruženje " koju sprovodi Humanitarno udruženje “ Čarain ” iz Tovariševa, i
  6. "Podrška socijalno ugroženim učesnicima završnih razreda" koju sprovodi Humanitarno udruženje “Đina” iz Bačkog Gradišta.

Podrška romskoj deci u obrazovanju je ključna za njihov uspeh i integraciju u društvo. Pružanjem podrške kroz mentorske programe, finansijsku pomoć i edukativne resurse, omogućuje im se da prevaziđu prepreke i uključe se u sistem obrazovanja.