Jedino obrazovanjem pozitivno menjamo sebe i okruženje

Jedino obrazovanjem pozitivno menjamo sebe i okruženje

17. Oct 2023.

U svetu u kojem se suočavamo s različitim izazovima i promenama, obrazovanje se često ističe kao ključni faktor koji može pozitivno uticati na pojedinca i društvo u celini. Udruženje građana "Čarain" iz Tovariševa prepoznalo je ovu važnost i tokom perioda od 1. aprila do avgusta 2023. godine sprovelo je lokalnu inicijativu koja je imala za cilj obrazovanje romske dece i njihovih roditelja, podstičući ih da razmišljaju o nastavku školovanja i programima osnovnog obrazovanja Druga šansa.

Udruženje građana "Čarain" pokazalo je snagu obrazovanja kao alata za pozitivnu transformaciju, te je organizovanjem 16 dinamičnih interaktivno-obrazovnih  radionica i jednodnevnog izleta u zoološki vrt na Paliću, okupilo je preko 40 dece i 15 roditelja. Ove aktivnosti nisu bile samo obični događaji, već prava inspiracija za proširenje vidika i podsticanje na razmišljanje o značaju obrazovanja i daljem školovanju.

Ciljevi projekta bili su visoko postavljeni, sa željom da se istovremeno edukuju roditelji i deca o značaju obrazovanja, promeni svest roditelja i prenesu deci mogućnosti koje im pruža obrazovanje. Inicijalno usmereni na učenike romske nacionalnosti od 1. do 8. razreda osnovne škole i njihove roditelje, projekat je ubrzo privukao i druge entuzijastične učenike koji su takođe želeli da se pridruže.

Najvažniji uspeh ovog projekta ogleda se u podacima: da četvoro od pet učenika romske nacionlanosti koji su završili osmi razred se odlučilo za nastavak školovanja upisivanjem srednje škole. Ovi rezultati nisu samo statistike; oni su priča o angažovanju i interesovanju dece i roditelja za edukativne aktivnosti, te otvorenim razgovorima o značaju obrazovanja i podrške koja često izostane kada govorimo o romskoj deci.

Ovaj projekat je deo projekta Ekumenske humanitarne organizacije „Osnaživanje lokalnih romskih organizacija“ koju prodržava Diakonija Virtemberg (DWW- Diakonisches Werk Württemberg) iz Nemačke.

 

„Osnaživanje lokalnih romskih organizacija“  ima za cilj osnaživanje romskih Udruženja građana za pokretanje lokalnih inicijativa koje doprinose unapređenju položaja romske zajednice na lokalnom nivou kroz sprovođenje malih lokalnih projekata.  Mali lokalni projekti se odnose na rešavanje problema obrazovanja marginalizovane dece na nivou njihovih lokalnih zajednica. Ciljna grupa su osobe iz marginalizovanih grupa, romska deca, deca iz hraniteljskih porodica i njihovi roditelji/ staratelji.  Realizacija projektnih aktivnosti se odvijala na teritoriji sledećih opština: Surdulica, Lebane, Smederevska Palanka, Bačka Palanka (selo Tovariševo), Novi Sad, Bečej (Selo Bačko Gradište).