Biram obrazovanje

Biram obrazovanje

19. Oct 2023.

U malom vojvođanskom mestu Bačko Gradište, Humanitarno udruženje "Đina" je odlučilo napraviti veliku razliku u životima dece iz socijalno ugroženih grupa. Ono što je počelo kao plan za obrazovne radionice za 15 dece pretvorilo se u inspirativan poduhvat koji je obuhvatio čak 50 mališana, pružajući im podršku u učenju i otvarajući vrata ka izvesnijoj budućnosti.

Od aprila do jula, Udruženje je s posvećenim timom volontera pružalo deci dragocenu podršku u učenju. Glavni cilj bio je pomoći im da lakše savladaju školsko gradivo, razviju radne navike i, što je najvažnije, probude interesovanje za nastavak obrazovanja u srednjoj školi.

Tokom ovih radionica, deca su ne samo savladavala gradivo iz školskih knjiga, već su im predstavljene prednosti obrazovanja i sticanja veština. Takođe su naučili o metodama celoživotnog učenja, koje su ključne za unapređenje njihovog položaja i izlaska iz siromaštva.

Ova lokalna inicijativa je dala podršku Romima i drugim marginalizovanim đacima u sistemu obrazovanja i njihovoj punijoj socijalnoj inkluziji, tako što su organizovane različite aktivnosti u cilju poboljšanja njihovog uspeha u školi, kako pred kraj školske godine, tako i za uspešniji početak nove školske godine.

Ali Humanitarno udruženje "Đina" nije zaboravilo ni roditelje. Organizovali su motivacione i obrazovne radionice za njih, s ciljem da kontinuirano podržavaju svoju decu tokom školovanja. Učiti zajedno i zajedno rasti - ovo je bila osnovna poruka koja je obogatila zajednicu i stvorila veze među roiteljima i učenicima.

Ovaj poduhvat i inicijativa ‘’Podrškom u učenju do izvesnije budućnosti’’ predstavlja ne samo svetlu tačku u Bačkom Gradištu, već i primer kako predanost, podrška i obrazovanje mogu promeniti živote i otvoriti nove prilike za mlade ljude. Troje dece je uspešno upisao srednju školu.

Ova inicijaltiva je deo projekta Ekumenske humanitarne organizacije „Osnaživanje lokalnih romskih organizacija“ koju prodržava Diakonija Virtemberg (DWW- Diakonisches Werk Württemberg) iz Nemačke.

Osnaživanje lokalnih romskih organizacija“  ima za cilj osnaživanje romskih Udruženja građana za pokretanje lokalnih inicijativa koje doprinose unapređenju položaja romske zajednice na lokalnom nivou kroz sprovođenje malih lokalnih projekata.  Mali lokalni projekti se odnose na rešavanje problema obrazovanja marginalizovane dece na nivou njihovih lokalnih zajednica. Ciljna grupa su osobe iz marginalizovanih grupa, romska deca, deca iz hraniteljskih porodica i njihovi roditelji/ staratelji.  Realizacija projektnih aktivnosti se odvijala na teritoriji sledećih opština: Surdulica, Lebane, Smederevska Palanka, Bačka Palanka (selo Tovariševo), Novi Sad, Bečej (Selo Bačko Gradište).