Sportsko inkluzivna manifestacija „Utakmice prijateljstva“

deo volonterske podrške

20. Oct 2023.

Juče, 19.oktobra,  s početkom u 10 časova u Maloj dvorani Spensa, održana je sportsko inkluzivna manifestacija „Utakmice prijateljstva“.

Manifestaciju je otvorio načelnik gradske uprave za sport i omladinu Vlastimir Mastilović. U daljem obraćanju organizatori događaja ispred Ekumenske humanitarne organizacije (EHONS), Udruženja policajaca i građana „Bezbedna zajednica“, Komesarijata za izbeglice i migracije RS (KIRS), Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbiji (UNHCR), Centra za krizno reagovanje i politiku (CRPC) poželili su doborodošlicu učesnicima uz izražavanje zahvalnosti na odazivu za učešće.

Kroz program učesnike su vodili Vedrana Bjelajac (EHONS) i Boban Pavlović (UPG „Bezbedna zajednica“). Nakon plesnog performansa grupe B13, koju čine mladi iz Velikog Rita, usledila je trka prijateljstva. U trci su učestvovali svi prisutni dok su pobedu odneli učenici Srednje Škole unutrašnjih poslova „Jakov Nenadović“ iz Sremske Kamenice.

Nakon uručenja nagrada predsednik Kriket federacije Srbije zejedno sa decom iz Prihvatnog centra Šid upoznao je prisutne sa pravilima kriketa kao sportske discipline.

U centralnom delu predstavnici institucija su pristupili izvlačenju fudbalskih parova.

Na turniru su učestvovale sledeće škole OŠ „Jožef Atila“, OŠ „Vuk Karadžić“, OŠ „Dušan Radović“, Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“, Saobraćajna škola „Pinki“, Gimnazija „Svetozar Marković“, Elektrotehnička škola „Mihajlo Pupin“, Srednja Škola Unutrašnjih Poslova „Jakov Nenadović“, mladi iz Prihvatnog centra Šid i mladi i iz novosadskog naselja Veliki Rit.

Treće mesto odnela je ekipa iz Prihvantog centra Šid, drugo mesto Srednja Škola unutrašnjih poslova „Jakov Nenadović“, dok je prvo mesto osvojila ekipa koju su činili učenici Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin“.

Za učesnike trke prijateljstva obezbeđene su medalje. Za prva tri mesta u okviru fudbalskog turnira uručeni su i pehari.

Dodatne nagrade su obezbedili Dechatlon, Kuglana „Žabac“, Escape room zone i Trambolina park Amplituda.

Regularnost i poštovanje sportskih pravila sprovodile su profesionalne sudije. O bezbednosti na manifestaciji su brinuli predstavnici Crvenog krsta Novi Sad i Sremska Kamenica, dok su Policijska uprava Novi sad i Vatrogasni savez grada Novog Sada učenike upoznali sa zanimljivostima svog rada.

Događaj su donacijom podržali i pekara Evropa, Coca-cola i Minaqua.

Zahvljujemo se svim koji su dali svoj doprinos i pomogli da ostvarimo cilj, a to je ujediniti decu i mlade iz različitog socijalnog konteksta kako bi kroz druženje i poštovanje osnovnih odrednica sporta i fer pleja upotpunili slobodno vreme. Društvena odgovornost, volonterizam i prosocijalno ponašanje je pored učesnika iskazalo 40 mladih volontera.

U tom duhu posebnu zahvalnost upućujemo, Asocijaciji mladih volontera, volonterima novosadskog volonterskog servisa, volonterima Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Srednjoj školi „Svetozar Marković“ i  volonterima naše organizacije.

Autor fotografija: @Kharimnsengiyumva/UNHCR