Otkrivena bista Karolj Bereš

1

01. Nov 2023.

Povodom 30 godina osnivanja Ekumenske humanitarne organizacije i 15 godina od kako je preminuo njen osnivač i prvi direktor, u ponedeljak 30. oktobra otkrivena je bista Karolja Bereša. Ovom činu je prethodila svečanost na kojoj je obeležen i Dan reformacije i Međunarodni dan starijih osoba.

Nakon kompozicije koju je izveo hor Mađarskog kulturno umetničkog društva „Petefi Šandor“, okupljene je pozdravila direktorica EHO-a Ana Brtka Valent. O reformskom pokretu koji je započeo Martin Luter obznanivši 95 teza o obnovi crkve u XVI veku govorio je Ondrej Marčok, predsednik Skupštine EHO. Jovgen Nađ, Slavica Stracenski i Ante Raič su izveli prigodan kulturno-umetnički program obeleživši dan starijih osoba.

Karolj Bereš, osnivač i prvi direktor EHO, bio je jedan od najvećih zagovornika i poštovalaca vrednosti međuverske i međuetničke tolerancije, ekumenskog dijaloga i saradnje među ljudima bez obzira na bilo koje njihovo lično svojstvo. O Karoljevom značaju i saradnji sa njim govorili su Laslo Harangozo, biskup Reformatske hrišćanske crkve u Srbiji, Tanja Stojković, programska koordinatorka EHO i Ana Bu, nekadašnja programska koordinatorka, vd i izvršna direktorka EHO. Okupljenima se, u ime porodice, putem video zapisa obratio i Karolj Bereš, sin Karolja Bereša.

Bista Karolja Bereša, koju su nakon svečanog programa otkrili predstavnici crkava osnivača EHO, delo je novosadskog umetnika, vajara i pesnika Lasla Silađija. Nalazi se u dvorištu Ekumenske humanitarne organizacije kao spomen na čoveka koji je postavio temelje naše organizacije i čije nasleđe nastavljamo da čuvamo i dalje razvijamo.