Akreditovane obuke za osnovne i srednje škole u opštinama Velika Plana, Surčin i Kovin

Akreditovane obuke za osnovne i srednje škole u opštinama Velika Plana, Surčin i Kovin

03. Nov 2023.

Tokom meseca oktobra zaposleni iz četiri osnovne i jedne srednje škole iz opština Velika Plana, Surčin i Kovin, imali su priliku da pohađaju akreditovane obuke u okviru obrazovne komponente projekta „Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Republici Srbiji 2023-2026“.

Realizovane su tri obuke sa ciljem unapređivanja kompetencija nastavnika za podsticanje socijalno emocionalnog učenja i razvoja dece, jačanja vaspitne uloge škole u pravcu razvoja interkulturalnog obrazovanja i primene inkluzivnog i demokratskog pristupa u vaspitanju i obrazovanju.

Kroz vođenje realizatora programa, grupni rad, učesnici su imali prilike da usvoje znanja iz oblasti formiranja vrednosnih stavova, jačanja kapaciteta nastavnog i stručnog osoblja i kreiranja školskog okruženja sa akcentom na uvažavanju različitosti, ravnopravnosti i pravednosti u cilju obezbeđivanja jednakog kvalitetnog obrazovanja za sve.

Škole učesnice su osnovna škola „Karađorđe“, i srednja tehnička škola „Nikola Tesla“ iz Velike Plane, potom osnovne škole „Miša Stojaković Gaj“ i „Bora Radić“ iz Kovina, i osnovna škola „22 Oktobar“ iz Surčina.

Tokom meseca novembra planiran je nastavak akreditovanih obuka na teme Inkluzije.

Projekat finansira HEKS EPER, Švajcarska.