Promovisanje dualnog obrazovanja: Čvrst, veliki korak do srednje škole

Promovisanje dualnog obrazovanja: Čvrst, veliki korak do srednje škole

18. Nov 2023.

Petnaest devojčica i deset dečaka osnovnoškolaca dobilo je u proleće i leto ove godine šansu da od naredne školske godine svoj život postave na izvesniju i  sunčaniju stazu, da načine čvrst, veliki korak i stignu do srednje škole. U tome su im pomogli njihovi roditelji i profesori, EHO i Udruženje žena "Edukativni centar mladih nada“, koje je, u nastojanju da pruži perspektivu romskim učenicima i unapredi obrazovnu ravnopravnost, uspešno sprovelo program "Promovisanje dualnog obrazovanja". Program je bio posebno usmeren na učenike OŠ "Dušan Radović" u Novom Sadu.

Cilj je bio je pružiti podršku i pripremiti 25 romskih učenika za polaganje završnog ispita i uspešan upis u srednje škole. U isto vreme, Udruženje je želelo da informiše đake i njihove roditelje o sistemu dualnog obrazovanja, otvarajući nove horizonte i pružajući učenicima šansu za dalji školski razvoj.

Kroz dinamičan niz od 10 radionica na temu upisa u srednje škole, fokusiranih na dualno obrazovanje, 25 učenika (15 devojčica i 10 dečaka) aktivno je učestvovalo, stičući dragocena znanja i razvijajući samopouzdanje. Ovaj pristup nije samo pružio tehničke informacije o upisu u srednje škole, već je osnažio mlade da veruju u svoje obrazovne mogućnosti.

Podrška roditeljima takođe je bila ključna komponenta ove inicijative. Udruženje je organizovalo informativne sesije za 50 roditelja učenika iz OŠ "Dušan Radović", pružajući im sveobuhvatne informacije o prednostima dualnog obrazovanja i pratećim mogućnostima za njihovu decu. U romskim naseljima podeljeno je 200 informativnih letaka, a 20 informativnih plakata postavljeno je na vidnim mestima – da informacija stigne širom zajednice.

Ova inicijativa pokazuje da se uz posvećenost i edukaciju, romska deca mogu pripremiti bolje za budućnost i nastaviti srednjoškolsko obrazovanje.

Projekat je deo projekta Ekumenske humanitarne organizacije „Osnaživanje lokalnih romskih organizacija“ koju prodržava Diakonija Virtemberg (DWW- Diakonisches Werk Württemberg) iz Nemačke.

„Osnaživanje lokalnih romskih organizacija“  ima za cilj osnaživanje romskih Udruženja građana za pokretanje lokalnih inicijativa koje doprinose unapređenju položaja romske zajednice u obrazovanja marginalizovane dece. Ciljna grupa su osobe iz marginalizovanih grupa, romska deca, deca iz hraniteljskih porodica i njihovi roditelji/ staratelji.  Projekat je sproveden u opštinama: Surdulica, Lebane, Smederevska Palanka, Bačka Palanka (selo Tovariševo), Novi Sad i Bečej (Selo Bačko Gradište).

Milisav Milinković (EHO)