Susret u Rumuniji: Razmena znanja i iskustava

Susret u Rumuniji: Razmena znanja i iskustava

23. Nov 2023.

Briga za obrazovanje devojčica

EHO tim angažоvan na projektu „Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Srbiji 2023-2026“ susreo se u Rumuniji s rumunskim kolegama iz timova HEKS/EPER, Orthodox Philanthropy Association Sibiu, Open Fields Foundation.

Susretu su prisustvovale i radu doprinele direktorka kancelarije za inkluziju Roma Ljiljana Mihajlović, kao i pedagoške asistentkinje iz osnovnih škola „Olga Milošević“ iz Smederevske Palanke, „19 Oktobar“ iz Kragujevca i „Vuk Karadžić“ iz Niša.

Tokom trodnevnog  okupljanja  imali smo priliku da se upoznamo sa načinom rada u okviru „Kluba za devojčice“ i karijernog vođenja koje timovi u Rumuniji uspešno implementiraju. Organizovane su poseta trima školama, gde smo prisustvovali radionicama i imali prilike da vidimo načine rada naših kolega. Primeri dobre prakse kao i izazovi i preporuke zasnovane na iskustvu kolega biće za EHO značajni u izradi budući strategija rada. U isto vreme EHO timu i pedagoškim asistentkinjama pružena je prilika da prenesu znanja  i umeća iz svoje  dugogodišnje prakse.

EHO je u okviru projekta  „Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Srbiji 2023-2026“ koji finansira HEKS EPER, Švajcarska, potpisao sporazume o saradnji sa sedam osnovnih škola iz: Niša, Kragujevca, Velike Plane, Kovina, Beočina, te sa Voždovca i Zvezdare. U tim školama uz zajedničku saradnju EHO i rada pedagoških asistenata formiran je  „Klub za devojčice“. Osnovna zamisao je da se u okviri klubova posveti posebna briga, te pruži pomoć i podrška devojčicama u njihovom obrazovanju. Studijska poseta kolegama u Rumuniji pomoći će da rad sa devojčicama bude što plodotvorniji.

U narednom periodu EHO će, sva je prilika, u Novom Sadu ugostiti kolege iz Rumunije.

Željka Zeljković (EHO)