Povodom Međunarodnog dana volontera: podrška pomera granice

Povodom Međunarodnog dana volontera: podrška pomera granice

04. Dec 2023.

Tokom proteklog vikenda, a povodom Međunarodnog dana volontera u prostoru Ekumenske humanitarne organizacije održana je radionica na temu značaja volonterizma.

U prvom delu radionice volonteri su imali priliku da podele iskustva koja su do sada stekli tokom učeća u različitim akcijama. Zanimljivo je bilo čuto šta je koga navelo navelo da se odluči da postane volonter, te koje su sve veštine stekli za vreme volonterskog rada. Svim volonterima je jedno zajedničko: pružanje dobrovoljne podrške izvire iz potrebe da se pomogne. Važna su i iskustva koja se stiču tokom različitih poslava, jre se ona ugrađuju u još bolje i kvalitetnije obavljanje svakog narednog posla. Volontiranje, složili su se učesnici radionice, razvija otvorenost i veštinu komunikacije, snalažljivosti i širi vidike.

Tokom radionice volonteri su, kroz fotografije koje prikazuju rad na terenu, imali prilike da se podsete svih aktivnosti u kojima su učestvovali. Samim odabirom fotografija učesnici su ispisali priču o svom radu. Postavka fotografija govori mnogo i o motivu za bavljenje volonterskim radom, te o tome da pružanje podrške i pomoći, osim što olakšava živote mnogih ljudi, nemerljivo obogaćuje onog ko tu pomoć stručno i od sveg srca pruža.

Kroz projekat „Podrška deci koja su u riziku da budu uključena u život i/ili rad na ulici" je tokom 2023. godine uključeno 17 volontera i 5 vršnjačkih edukatora. Projekat je podržan od strane fondacije H. Stepic iz Beča.