Obuka za zaposlene u osnovnim školama: Znanje nastavnika od presudnog značaja za đake

Izlazna karta, utisci polaznika seminara-Da inkluzija bude bolja. Kragujevac

08. Dec 2023.

Nastavnici, stručni saradnici i pedagoški asistenti iz sedam osnovnih škola i zaposleni u jednoj predškolskoj ustanovi u Srbiji imali su priliku da tokom novembra steknu nova znanja na pet akreditovanih obuka u okviru projekta „Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Republici Srbiji 2023-2026“.

Obuke u organizaciji Ekumenske humanitarne organizacije, smatraju učesnici, bile su vrlo stručne, sadržajne, korisne i što je najvažnije primenljive u današnjem vrlo kompleksnom i zahtevnom obrazovnom sistemu. Učenici imaju različite potrebe i senzibilisanost stručnog kadra je od presudnog značaja.

Susret nastavnika i drugog stručnog kadra i razmena iskustva među njima takođe je bio vrlo važan segment obuke.

Posebnu oblast u kome je znanje stručnog kadra od presudnog značaja čini inkluzivno obrazovanje. Zaposleni naročito ističu važnost podrške u primeni inkluzivnog obrazovanja, unapređivanje kompetencija za njegove sprovođenje, prepoznavanje dece kojoj je potrebna dodatna podrška i izrada plana podrške.

Polaznici su osnaženi i usmereni da koriste različite izvore podataka i strategije za prikupljanje informacija u planiranju svog rada, kako bi što bolje odgovorili na potrebe učenika. Kao posebno važan segment u primeni inkluzivnog obrazovanja istaknuta je važnost formiranja vršnjačke mreže za podršku đacima kojima je takva pomoć neophodna za savladavanje gradiva.

Na obukama su učestvovali zaposleni iz osnovnih škola „19 Oktobar“, „Treći Kragujevački Bataljon“, „Mirko Jovanović“ i „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Kragujevca; osnovne škole „Vojvoda Putnik“ iz Ripnja, „Jovan Popović“ iz Suseka, „Jovan Grčić Milenko“ iz Beočina i zaposleni iz vrtića „Petar Pan“ iz Smederevske Palanke. Kroz stručne obuke u oktobru i novembru osnaženo je 200 nastavnika, stručnih saradnika i pedagoških asistenata.

Projekat „Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Republici Srbiji 2023-2026“ finansira HEKS EPER, Švajcarska.