Zrenjaninski kutak lepote

1

22. Dec 2023.

Rad, znanje i EHO - dobitna kombinacija Save Etemovića

Zrenjaninski kutak lepote

-Zašto dolazim baš kod Save? Pa, zato što ume, mlad je i zna šta hoće – ovako je, kratko i bez dileme rekla Anita, prva dama koja je tog jutra s početka ove nedelje došla u Frizerski salon “Omnia studio” u Savezničkoj ulici u Zrenjaninu. Vlasnik salona je Sava Etemović, mladić koga je EHO podržala i pomogla mu u njegovom obrazovanju i pripremi za bavljanje ovim zanatom, kao i opremanju studija.

- Završio sam srednju Hemijsku školu, a potom završio različite stručne kurseve za frizera i šminkera u novosadskom Edukativnom centru i ove godine se prijavio za dobijanje granta u EHO. Siguran sam da je baš ovo moj poziv – isticanje lepote žene šminkanjem i oblikovanjem frizure. Ja sam to oduvek znao i  želeo time da se bavim. San mi se ostvario. U tome mi je pomogla Ekumenska humanitarna organizacija,što mi je mnogo značilo, srećan sam i zahvalan zbog toga – kaže dvadesettrogodišnji Sava, kome njegove mnogobrojne mušterije predviđaju sjajnu budućnost.

Da je Sava mladić koji obećava ocenila je i EHO, te su njeni saradnici Tanja Stojković  i Vuk Kockar na osnovu više krugova u konkursu ocenili da Savinu viziju treba podržati, a u okviru projekta  „Obrazovanje i ekonomsko osnaživanje marginalizovanih grupa”. Projekat se realizuje uz podršku Brot für die Welt i Diakonie Württemberg / Hoffnung für Osteuropa iz Nemačke.

-Mislim da je u životu dobitna kombinacija vera u sebe, volja, rad, znanje i podrška porodice. I, jako je važno da ima ko da te malo gurne, a EHO je bio tu, kao nezamenjivi deo ove priče. Uz ovaj spoj nema dileme – to mora da uspe! Tek sam nedavno otvorio lokal, a  već imam dosta posla. Planiram da uskoro proširim, odnosno kompletiram ponudu za dame – da u svom lokalu pružam i usluge šminkanja i masaže. Tako će se krug zatvoriti, a perspektive za celokupniji, bolji i efikasniji rad, otvoriti. Uđete u salon i nakon naših tretmana izađete osveženi, ulepšani, relaksirani i zadovoljni, to mi je cilj – kaže Sava.

U salonu “Omnia studio” mušterije prvo dobiju stručni savet, a onda im se, uz dogovor, ispunjavaju sve želje! To je, kaže Sava, naučio od malena:

-Rastao sam okružen ženama, mamom i s tri sestre, koje sam još od svoje četrnaeste godine udešavao i ispunjavao im želje. Mama je i sada moja glavna mušterija. Zna se, nedeljom u 16 sati je rezervisan termin za frizuru moje mame! Takva je podela - ja sam osmislio ambijent, izabrao boje za salon, sivo belo sa roze zidom, stolicama šamponjerom ... tata je krečio, a mama se u tom nalickanom, novom, lepom studiju udešava!

Savu rad ispunjava i čini zadovoljnim. Osim što je talentovan za frizersko šminkerske poslove, te posvećeno sledi svoj zacrtani put i viziju od koje ne odustaje, ovaj izuzetno vredan mladić bavi se i pevanjem, ima svoj bend, radi u kafeu...

Trendove, Sava kao pravi profesionalac neizostavno prati, ali ima svoje favorit frizure:

-Najviše volim da pravim svečane frizure i punđe kakve je nosila Jovanka Broz, raskošne i damske. Volim što su se žene vratile eleganciji i dugim haljinama uz  koje idu i sve se više traže elegantne frizure.  Kažu da sam poznat u Zrenjaninu? Pa, mislim da jesam. A, ako i nisam, biću! Uporan sam, radan i ništa mi nije teško. Otkriću vam tajnu: Možda jednog dana uspem da razvijem posao i u drugim gradovima, da osnujem lanac svojih salona. Ne znam da li će to moći da se ostvari skoro, ali znam da će sigurno biti  – uveren je Sava, koji poručuje: Novi Sad je moj još neostvareni profesionalni san. Doći ću, čekajte me!